Hoti: Integriteti territorial i Republikës së Kosovës është i panegociueshëm

Kryeministri Avdullah Hoti ka thënë se Kosova mbetet e përkushtuar për proces paqësor të normalizimit të marrëdhënieve me Serbinë dhe kjo sipas tij mund të ndodhë vetëm nëse respektohet shtetësia e njëra-tjetrës.

Deklaratat e tilla kryeministri i vendit i dha sot në Samitin virtual të Parisit, drejtuar Presidentit francez Emmanuel Macron e kancelares gjemrane Anglea Merkel, njofton Klan Kosova.

”Sidoqoftë, ne mbetemi të përkushtuar për një proces paqësor të normalizimit të marrëdhënieve tona, i cili mund të arrihet vetëm nëse Kosova dhe Serbia respektojnë shtetësinë e tjetrit”, deklaroi Hoti.

”Që në fillim, Qeveria e sapozgjedhur e Kosovës ka treguar një vullnet të mirëfilltë duke hedhur të gjitha barrierat tarifore për mallrat nga Serbia, kryesisht për t’i dhënë një shans dialogut dhe për të arritur një marrëveshje përfundimtare detyruese ndërmjet Kosovës dhe Serbisë, e cila duhet të përfundojë në mënyrë të ndërsjellë zyrtare njohja midis dy vendeve”.

Shefi i Qeverisë, Avdullah Hoti, në diskutimin pjesë e së cilit ishte edhe Presidenti serb Aleksandar Vuçiq, ka deklaruar se janë të gatshëm të nisin dialogun mes Kosovës e Serbisë në mënyrë të barabartë.

Madje Hoti përballë Vuçiqit ka deklaruar që integriteti territorial i Republikës së Kosovës është i panegociueshëm, njofton Klan Kosova.

”Ne besojmë se dialogu nuk ka alternativë. Ne jemi të gatshëm dhe të përkushtuar që të angazhohemi në dialogun Kosovë-Serbi në mënyrë të barabartë”.

”Por, ne besojmë me vendosmëri se dialogu duhet të ndjekë një afat kohor dhe kornizë të qartë të vlerave themelore dhe parimeve që duhen respektuar, në përputhje me perspektivën evropiane të të dy vendeve”.

”Ne besojmë se suksesi i këtij procesi thelbësor duhet të udhëhiqet nga parimet e mëposhtme:

  1. Integriteti territorial i Republikës së Kosovës është i panegociueshëm, pasi është premisa kryesore mbi të cilën themelohet Republika e Kosovës dhe qëndron fort. Çdo shkelje e këtij parimi shkon kundër parimeve dhe vlerave themelore të BE-së. Si i tillë është i papranueshëm.
  2. Kushtetuta e Republikës së Kosovës nuk mund të ndikohet, pasi garanton funksionimin demokratik të autoriteteve, barazinë në përfaqësim dhe mishëron parimin e shtetit qytetar, dhe jo të organizuar përgjatë linjave etnike. Prandaj, ndërhyrja në karakterin unitar të Republika e Kosovës do të ishte mënyra më e shkurtër për të de funksionalizuar shtetin e Kosovës dhe për ta shpallur atë të paqëndrueshme. Kjo nuk mund të ndodhë.
  3. Marrëveshja me Serbinë duhet të jetë plotësisht në përputhje me Kushtetutën e Kosovës, pasi që është i vetmi modalitet për t’i dhënë legjitimitet një marrëveshje të tillë”.