A e dini kush janë mjeshtërit më të mirë të byrekut

Byreku është pjesë e pandashme e gatimeve tradicionale në vendet e Ballkanit, përfshirë edhe shqiptarët, të cilët e bëjnë me shumë përkushtim këtë ushqim.

Byreku në gjuhën turke i referohet çdo gatese te bërë me petë filo. Emri i tij rrjedh nga fjala ‘bur’ që do të thotë në turqisht ‘të përdredhësh’.

Byreku është shumë i popullarizuar në kuzhinat e vendeve të ish Perandorisë Osmane, sidomos në Afrikën Veriore dhe gjithandej nëpër Ballkan.

Sado që edhe të tjerët janë mjeshtër të byrekut, megjitahtë byreku më i madh në botë, me peshë 650 kg, u përgatit gjatë Ramazanit, në Tuzla të Bosnje e Hercegovinës. ‘Byrek për një qytet’.

Edhe në Kosovë, ka qytete ku gatuhet ‘byreku i Sarajevës’. Byreku, zakonisht bëhet me mish, me djathë dhe me spinaq./Mediafokus.info