Aftësia për të qëndruar të balancuar në njërën këmbë, ju tregon sa do të jetoni

Sipas një raporti të botuar të martën në British Journal of Sports Medicine, njerëzit që dështuan në një test ekuilibri prej 10 sekondash të qëndrimit në një këmbë, kishin gati dy herë më shumë gjasa të vdisnin në 10 vitet e ardhshme.

Studiuesit brazilianë vunë në dukje se ndryshe nga fitnesi aerobik, fleksibiliteti dhe forca e muskujve, ekuilibri tenton të ruhet deri në dekadën e gjashtë të jetës, pas së cilës ai zbehet me shpejtësi.

Nuk dihet ende saktësisht pse humbja e ekuilibrit mund të parashikojë rrezikun e vdekjes, tha autori kryesor i studimit, Dr. Claudio Gil Soares de Araújo, një mjek sporti dhe ushtrimesh dhe shef i kërkimit dhe edukimit në Klinikën e Mjekësisë Ushtrimore-CLINIMEX në Rio de Zhaneiro.

Por, ekuilibri i dobët dhe fitnesi muskuloskeletor mund të lidhen me dobësinë tek të rriturit, shkroi Araújo në një email.

“Njerëzit e moshuar që rrëzohen janë në rrezik shumë të lartë të frakturave të mëdha dhe komplikimeve të tjera të lidhura me to”, shkroi Araújo.

“Kjo mund të luajë një rol në rrezikun më të lartë të vdekshmërisë”.

Kontrollimi i ekuilibrit në njërën këmbë, edhe për ato pak sekonda, mund të jetë një mënyrë e vlefshme për të përcaktuar rrezikun e dikujt për t’u rrëzuar. Një raport i vitit 2019 zbuloi se numri i vdekjeve nga rrëzimet për njerëzit e moshës 75-vjeç e lart ishte në rritje në SHBA.

“Mos harroni se ne duhet të qëndrojmë rregullisht në një pozicion me një këmbë, të lëvizim nga një makinë, të ngjitemi ose të zbresim një shkallë, e kështu me radhë”, tha Araújo.

Ai dhe kolegët e tij kanë hulumtuar më parë lidhjen midis aftësisë së lëvizjes dhe jetëgjatësisë. Një studim i vitit 2016 zbuloi se aftësia e njerëzve për t’u ulur në dysheme dhe më pas për t’u ngritur në këmbë pa përdorur duart ose gjunjtë për mbështetje, mund të parashikojë rrezikun e tyre të vdekjes gjatë gjashtë viteve të ardhshme.

Si e parashikon bilanci jetëgjatësinë?

Për të eksploruar nëse një test ekuilibri mund të zbulojë njohuri mbi rrezikun e vdekjes së një personi nga ndonjë shkak gjatë dekadës së ardhshme, Araújo dhe ekipi i tij rishqyrtuan të dhënat nga studimi i grupit të ushtrimeve CLINIMEX 1994, i cili vlerësoi lidhjet midis aftësisë fizike, faktorëve të rrezikut kardiovaskular dhe rrezikun e zhvillimit të shëndetit të dobët dhe vdekjes.

Për raportin e ri, studiuesit u fokusuan në 1 mijë e 702 pjesëmarrës nga mosha 51 deri në 75 vjeç – (mosha mesatare 61) – në kontrollin e tyre të parë të studimit, kur u mblodhën pesha, madhësia e belit dhe masat e yndyrës së trupit, dhe studiuesit përfshinin vetëm njerëz që mund të ecnin në mënyrë të qëndrueshme.

Në kontrollin e parë, pjesëmarrësve iu kërkua të qëndronin në njërën këmbë për 10 sekonda pa u mbajtur për asgjë për të mbështetur veten. Pjesëmarrësve, të cilëve iu lejuan tre përpjekje, iu kërkua të vendosnin pjesën e përparme të ushqimit të ngritur në pjesën e pasme të këmbës që mban peshë, duke mbajtur krahët në anët e tyre dhe shikimin e tyre të fiksuar drejt përpara.

Në përgjithësi, një në pesë prej tyre dështuan në test.

Studiuesit vunë në dukje se pamundësia për të kaluar testin u rrit me moshën. Në përgjithësi, njerëzit që dështuan në test prireshin të ishin me shëndet më të dobët se ata që e kalonin, me një përqindje më të lartë me sëmundje kardiovaskulare dhe nivele jo të shëndetshme të kolesterolit në gjak. Diabeti i tipit 2 ishte tre herë më i zakonshëm në mesin e njerëzve që dështuan në test sesa ata që e kaluan.

Pas llogaritjes së faktorëve të tillë si mosha, gjinia, indeksi i masës trupore, historia e sëmundjeve të zemrës, hipertensioni, diabeti dhe kolesteroli i lartë, studiuesit zbuluan se rreziku i vdekjes brenda 10 viteve ishte 1,84 herë më i lartë në pjesëmarrësit që dështuan në testin e ekuilibrit.

Lajmi i mirë, tha Araújo, është se “asnjëherë nuk është vonë për të përmirësuar ekuilibrin me stërvitje specifike. Disa minuta në ditë – në shtëpi ose në palestër mund të ndihmojnë shumë”.

Studime si ky ofrojnë një bazë shkencore për të vendosur mbi llojet e matjeve që do të ndihmojnë në vlerësimin se sa mirë funksionon një person fizikisht, tha Dr. John W. Rowe, profesor i politikave shëndetësore dhe plakjes në Shkollën e Shëndetit Publik në Universitetin e Kolumbisë.

Gjatë vizitave, mjekët zakonisht kontrollojnë zemrën, mushkëritë, kolesterolin dhe presionin e gjakut të njerëzve. Por në pjesën më të madhe, ata nuk po masin se në çfarë forme janë njerëzit, tha Rowe.

Nëse një mjek përcakton se një pacient ka probleme me ekuilibrin, mund të përshkruhet një program për të ndihmuar në përmirësimin e gjendjes fizike dhe ekuilibrit.

“Dhe nëse mjeku i kërkon pacientit ta bëjë qëndrimin me një këmbë dhe pacienti e pyet se pse, mjeku mund të thotë se ekziston një artikull që tregon se kjo mund të parashikojë jetëgjatësinë”, tha Rowe./nbcnews