Dioksidi i karbonit do të arrijë këtë vit nivele që nuk janë regjistruar prej 4 mln vjetësh

Nëse keni menduar se Covid ka kontribuar indirekt përmes bllokimeve për ta bërë planetin tonë të pastër, do të duhet të ndryshoni mendje. Met Office, shërbimi i motit në Mbretërinë e Bashkuar, ka bërë disa parashikime shumë shqetësuese për vitin që sapo ka filluar, duke konfirmuar se rënia e emetimeve të ndotësve për shkak të bllokimeve nuk e ka përmirësuar situatën e Tokës.

Sipas agjencisë, në vitin 2021, emetimet e dioksidit të karbonit (CO2) do të rriten për të arritur nivele 50% më të larta se ato të periudhës para-industriale (1750-1800), kur CO2 arriti në 278 ppm (njësi për milion). Mes prillit dhe qershorit të këtij viti, vlerësohet se do të tejkalohen për disa javë kuota e 417 ppm. Herën e fundit që emetimet tejkaluan kuotën 400 ppm ishin katër milionë vite më parë, kur temperatura mesatare në Tokë ishte rreth 3 ° C më e lartë se sot dhe niveli i detit ishte shumë më i lartë.

Problemi me CO2, dhe pse bllokimet nuk shërbyen mirë, është aftësia e tij për të qëndruar në atmosferë. Ndryshe nga gazrat e tjerë serë, të tilla si metani, dioksidi i karbonit mund të mbetet në atmosferë për mijëra vite, transmeton a2cnn.

“Emetimet vjetore i shtohen atyre të vitit të kaluar, kështu që nivelet e CO2 vazhdojnë të rriten ” shpjegon Richard Betts, i cili drejtoi parashikimet e Met Office.

Në vitin 2020, për shkak të pandemisë, emetimet e dioksidit të karbonit ranë me 7% në krahasim me vitet e mëparshme, por kjo nuk ishte e mjaftueshme, sepse me rifillimin e aktiviteteve ata tashmë janë kthyer në nivelet pothuajse para-kovideve.

Rritja e emetimeve, kryesisht për shkak të lëndëve djegëse fosile dhe shpyllëzimeve, do të jetë pak më pak se normalja këtë vit falë forcimit të përkohshëm të disa depozitave të karbonit (mjedise natyrore, të tilla si pyje ose oqeane, të cilat kanë kapacitet për të thithur sasi të mëdha CO2). Falë efekteve të La Niña, një fenomen meteorologjik që bën që temperatura e ujërave sipërfaqësorë të Oqeanit Paqësor ekuatorial të ftohet dhe rritje e reshjeve në rajonet tropikale, ekspertët parashikojnë një rritje të përkohshme të pyjeve tropikale, e cila do të ndihmojë në thithjen e një pjese të emisioneve të shkaktuara nga aktiviteti njerëzor. Por ndihma e Natyrës nuk është e mjaftueshme.

“Ne duhet të vazhdojmë të punojmë në politikat për të zvogëluar emetimet dhe për të arritur një ekuilibër midis asaj që emetojmë dhe asaj që Planeti mund të thithë”, nënvizon Grant Allen, një ekspert në Universitetin e Mançesterit.