E vlefshme për mërgimtarët: Zvicra me masa të reja nga nesër

Qeveria e Zvicrës ka njoftuar se vala e katërt e lehtësimit të masave do të ndodhë të hënën, pasi vendi ka tashmë një  stabilitet sa i përket menaxhimit të pandemisë.

“Nga e hëna, restorantet do të jenë përsëri në gjendje të shërbejnë mysafirë brenda,” thuhet në deklaratë.

Deri në 4 persona do të lejohen në një tryezë, megjithëse detajet e kontaktit duhet të regjistrohen. Maskat duhet të vihen gjatë lëvizjeve brenda dhe orari deri në 23:00 të natës do të hiqet.

“Puna nga shtëpia do të jetë më shumë një rekomandim sesa një kërkesë për bizneset që kryejnë testime javore. Një kthim në zyrë duhet të jetë gradual,” tha qeveria.

Në ngjarjet publike, deri në 100 persona do të lejohen të grumbullohen brenda dhe deri në 300 persona në ambiente të jashtme (përkatësisht nga 50 dhe 100 respektivisht), deri në maksimumin e gjysmës së kapacitetit të vendeve.

Në tubime private, 30 persona do të jenë në gjendje të takohen në ambiente të mbyllura, dhe deri në 50 jashtë – nga përkatësisht 10 dhe 15.

Qeveria gjithashtu tha se kushdo që vaksinohet plotësisht me një vaksinë zvicerane ose të miratuar nga BE do të përjashtohet nga karantina gjatë mbërritjes për gjashtë muaj dhe nuk do të duhet më të testohet ose të japë detajet e kontaktit në kufi.

Përjashtimet e aplikuara tashmë për njerëzit që janë rikuperuar nga Covid-19. Sidoqoftë, ato nuk zbatohen për njerëzit që vijnë nga vendet ku variantet shqetësuese të virusit po qarkullojnë në një nivel të konsiderueshëm.