Efekti anësor i COVID-19 lë pa fjalë mjekët

Pacientët me COVID-19 të trajtuar në spitalet amerikane zhvilluan një efekt anësor serioz dhe shumë të rrezikshëm. Edhe mjekët nuk e dinë akoma mekanizmin e zhvilluar nga koronavirusi për shfaqjen e këtij efekti tronditës, i cili u përjetua me tmerr nga pacientët.

Konkretisht, Dr. James Melvill, i Qendrës së Universitetit të Teksasit për Shkencë Shëndetësore në Hjuston (UTHealth), tha javën e kaluar se ka nëntë raste të dokumentuara të makrolinguistikës në pacientët me COVID-19 në Shtetet e Bashkuara. Kjo është një përqindje e vogël e 33 milion rasteve të COVID të regjistruara në Shtetet e Bashkuara që nga fillimi i pandemisë.

Këta pacientë patën gjuhë shumë të fryrë, deri në atë pikë sa gjuha e tyre varej nga goja dhe ata nuk mund të merrnin frymë nga goja, por as nuk hanin, nuk pinin ujë dhe natyrisht nuk flisnin. Kjo gjendje njihet si makrogjuhë.

Të nëntë pacientët u shtruan në spital, dy prej të cilëve patën një goditje në tru, ndërsa shtatë të tjerët u trajtuan me COVID para se të zhvillonin makrogjuhën.

Melville, i cili ka kryer disa operacione për të trajtuar pacientët me makrolinguistikë, duke i ndihmuar ata të rimarrin përdorimin e gjuhës së tyre, tha se “kjo gjendje e bën të pamundur që pacientët të hanë dhe të flasin normalisht”.

Edhe pse nuk është ende e qartë se cila është lidhja midis koronavirusit dhe kësaj gjendje, Melville tha se qelizat inflamatore ishin zbuluar në gjuhët e pacientëve.

“Unë mendoj se ka të bëjë me atë se ku është i lidhur virusi dhe çfarë është përgjigjja imune e trupit ndaj tij”, u shpreh Melville.