Fakte interesante rreth Kullave Binjake

Sot është 19 vjetori i sulmit kundër Kullave Binjake dhe Pentagon-it, ku humbën jetën rreth 3000 persona.

11 shtatori është një ditë që jo vetëm se do të mbetet përgjithmonë në historinë e SHBA-së dhe të botës, por është një moment që do të ndryshonte gjithë historinë.

Kullat Binjake ishin pjesë e një kompleksi me shtatë ndërtesa në Manhatanin e Ulët, New York City, i cili u hap zyrtarisht në 4 Prill 1973 dhe ekzistoi derisa sulmet terroriste të 11 shtatorit 2001 i shkatërruan.

Dizajni origjinal i Kullave Binjake u krijua nga Minoru Yamasaki, një arkitekt.

Ai i projektoi ato të ishin 80 kate të larta, por Autoriteti Portual kishte një kërkesë minimale për metra katrorë për hapësirën e zyrës dhe ato u shtrinë në 110 kate.

Në mënyrë që të ndërtohen në mënyrë të sigurt ndërtesa të tilla të larta, u bënë një larmi provash duke përfshirë provat e tunelit të erës për të siguruar që Kullat Binjake do të qëndronin përballë erërave të forta. Qendra Botërore e Tregtisë 1 u referua si Kulla e Veriut. Qendra Botërore e Tregtisë 2 u referua si Kulla e Jugut.

16 faktet e Kullave Binjake:

1. Kullat Binjake mund të strehonin 50,000 punonjës në hapësirën prej 10 milion metrash katrorë.

2. Kullat Binjake ishin në zemër të Qarkut Financiar të New York City.

3. Kullat Binjake ishin pjesë e një kompleksi me shtatë ndërtesa të quajtura Kompleksi i Qendrës Botërore të Tregtisë.

4. Kostoja për të ndërtuar Kompleksin e Qendrës Botërore të Tregtisë ishte 400 milion dollarë në 1973, sipas vlerës së sotme kjo do të ishte e barabartë me 2.3 miliardë dollarë.

5. Autoriteti Portual dëshironte që Kullat Binjake të mundnin Empire State Building për titullin e ndërtesës më të lartë në botë.

6. U deshën më shumë se 10,000 punëtorë për të ndërtuar Kullat Binjake. 60 nga ata punëtorë humbën jetën gjatë ndërtimit.

7. Një francez me emrin Phillipe Petit ngriti një litar midis Kullave Binjake në 1974 dhe eci përtej një kulle në tjetrën.

8. Në vitin 1993 një terrorist sulmoi Kullën e Veriut duke vendosur një bombë në garazhin e saj nëntokësor. Ai përdori 1500 paund eksploziv dhe shpërthimi grisi një vrimë 100 metra deri në pesë nivele. Gjashtë vetë u vranë dhe më shumë se 1000 të tjerë u plagosën.

9. Kishte 7 nivele nën Kullat Binjake që mbanin një stacion metroje, dyqane tregtare dhe shërbime.

10. Kishte 43,600 dritare në Kullat Binjake.

11. 87 ton ushqim dërgohej çdo ditë në Kompleksin e Qendrës Botërore të Tregtisë.

12. Kishte një total prej 17 foshnjash të lindura në Kompleksin e Qendrës Botërore të Tregtisë.

13. Tre burra u hodhën nga maja e Kullave Binjake me parashutë dhe 12 alpinistë të maleve arritën të shkallëzonin pjesën e jashtme të Kullave Binjake.

14. Kullat Binjake u shembën më 11 Shtator 2001.

15. Kishte 2,192 civilë, 71 oficerë të zbatimit të ligjit, 343 zjarrfikës dhe 147 pasagjerë në aeroplanët që vdiqën në sulmet më 9/11 në Ground Zero (faqja e Kullave Binjake), poashtu kishte rreth 3800 shufra ari të ruajtura në bodrumin e Kullave Binjake. Ato vlejnë rreth 100 milion dollarë.

16. Kullat Binjake strehuan vepra arti me vlerë afërsisht 100,000 dollarë në kohën e shembjes së tyre.