Foto që dëshmon se në Sanxhak dikur jetonin vetëm shqiptarët

Kjo foto e vitit 1904, ku shihen banorë me plisa dhe veshje tipike kombëtare në qytetin e Pazarit të Ri, dëshmon se Sanxhaku dikur banohej vetëm nga shqiptarët.

Sot të gjithë banorët e këtyre trevave kanë harruar gjuhën shqipe dhe janë asimiluar në boshnjakë.

Është e dhimbshme të shohesh si një popull i tërë iu nënshtrua një politike të egër asimiluese nga serbët për një shekull dhe sot të gjithë janë të regjistruar boshnjakë.

Në Sanxhak, sot askush nuk flet më shqip, edhe pse të vjetrit nuk e kanë harruar krejtësisht gjuhën e tyre amtare.

Sipas portaliot njekomb.org, ekziston edhe videoja e kësaj pamje nga Sanxhaku i vitit 1904./Mediafokus.info