Gjykata e Lartë e SHBA-së ndalon abortin

Miliona gra në SHBA do të humbasin të drejtën ligjore për abort, pasi Gjykata e Lartë rrëzoi një vendim 50-vjeçar që e legalizoi atë në mbarë vendin.

Gjykata rrëzoi vendimin historik Roe kundër Wade, disa javë pasi një dokument i paprecedentë i zbuluar sugjeroi që ajo favorizonte një gjë të tillë.

Vendimi pritet t’i kthejë të paligjshme abortet në mbi 50 shtete të Amerikës

Trembëdhjetë shtete kanë miratuar tashmë të ashtuquajturat ligje të nxitjes që automatikisht do ta nxjerrin jashtë ligjit abortin pas vendimit të Gjykatës së Lartë. Një numër i të tjerëve ka të ngjarë të kalojnë shpejt kufizimet e reja.

Në total, qasja ndaj abortit pritet të ndërpritet për rreth 36 milionë gra të moshës riprodhuese, sipas hulumtimit nga Planned Parenthood, një organizatë e kujdesit shëndetësor që ofron aborte.

Gjykata e Lartë kishte shqyrtuar një çështje, Dobbs kundër Organizatës së Shëndetit të Grave Jackson, që kundërshtonte ndalimin e Mississippi-t për abortin pas 15 javësh.

Por gjykata me shumicë konservatore vendosi në favor të shtetit me një votim 6 pro dhe tre në vijat ideologjike – duke i dhënë fund efektivisht të drejtës kushtetuese për një abort./Euronews