Gruaja që synon të jetojë 150 vjet

Filomena de Nardis lindi në Itali në një fshat të vogël afër Perugia në 1896, i mbijetoi revolucionit, dy luftërave botërore, një duzinë qeverish. Në Librin e Regjistrimeve, ajo është renditur si personi më i vjetër i gjallë në botë, më 14 mars zonja u kthye 120 vjeç.

Filomena u mbijetoi jo vetëm bashkëmoshatarëve të saj, por edhe shumë prej fëmijëve të tyre.

Gjyshja, ose më saktë, stërgjyshja i nënshtrohet rregullisht testeve mjekësore. Çdo vit mjekët thonë të njëjtën gjë: ajo është plotësisht e shëndetshme, ajo mund të dërgohet me siguri që nesër në hapësirë.

Megjithë një jetë kaq të gjatë, Filomena De Nardis rrallë largohej nga fshati i saj dhe gjithmonë refuzonte kur fëmijët e saj sugjeruan që ajo të transferohej në qytet. Sidoqoftë, mosha është mosha, menduan fëmijët. Por mosha prej një shekulli ka një vlerë tjetër.

Filomena De Nardis jeton në një shtëpi të madhe prej druri të ndërtuar nga burri i saj i ndjerë. Gruaja e moshuar kujdeset për shtëpinë. Përveç shtëpisë, ajo ka një kopsht prej 10 hektarësh, të cilin e trajton çdo vit. Dhe kujdesi i Filomenës gjithashtu përfshin bagëtinë shtëpiake: një lopë, disa dhi dhe pula. Dhe zonja do të ketë forcë të mjaftueshme për gjithçka.

Filomena De Nardis shpjegon se si ka jetuar kaq gjatë, shumë më gjatë se kushdo tjetër.

Këto janë enët e gjakut të pastra. Ishte Giorgio ai që më mësoi para luftës. Giorgio jetonte në fshatin tonë, ai merrej me barna e kura popullore. I gjithë fshati shkonte tek ai për trajtim dhe shpesh vinin edhe nga fshatrat e tjerë. Pastaj u thirr në luftë për të kuruar ushtarët, por ai nuk u kthye nga lufta. Ai ishte fqinji ynë.

Mbrëmjet i kalonim së bashku në kopsht. Kemi biseduar shumë. Ai na tha se çfarë dhe si ta bëjmë atë. Unë kisha një motër. Ajo kishte probleme shëndetësore. Prindërit e mi kishin vdekur në mënyrë tragjike në moshën 87 vjeç. Motra ime jetoi një kohë të gjatë, por më pak se unë. Ajo vdiq në 95 vjeç. Unë gjithmonë jam kujdesur për enët e mia të gjakut, dhe gjithmonë ua kam mësuar atë edhe fëmijëve të mi.

Kështu që mund të them që sekreti për të jetuar gjatë, është të kujdeseni për enët e gjakut dhe t’i pastroni ato me kalimin e kohës. Fatkeqësisht askush nuk e bën këtë, kjo është arsyeja pse njerëzit jetojnë pak. Dhe flas kryesisht për pensionistët në qytet. Ata marrin shumë ilaçe dhe pilula dhe mendojnë se kjo ndihmon. Kur isha në qytet me mbesën time mbeta e habitur. Të gjithë ishin të sëmurë që në të 60-tat e tyre. Ja si i ndihmojnë pilulat. Përgatitjet kimike janë të këqija. Nëse, nga ana tjetër, ata do t’i përkushtoheshin më shumë enëve të gjakut, ata do të ishin të shëndetshëm dhe aktivë si unë.

Gjaku kalon nëpër enët e gjakut duke ushqyer të gjithë organet. Sa më mirë ushqimi, aq më mirë shëndeti. Shëndeti i njeriut varet nga shëndeti i enëve të gjakut. Por me kalimin e kohës, enët bëhen të pista. Dhe nuk është me të vërtetë e pamundur që gjaku të ndotet ose të përmbajë atë që nuk duhet të përmbajë. Nuk ka alternativa. Me kalimin e kohës, enët e gjakut bëhen si tuba me ndryshk. Gjaku ndalon të vijë në organet e brendshme, të cilat nuk ushqehen dhe sëmuren. Veshkat, stomaku, mëlçia, fshikëza – gjithçka vuan nëse qarkullimi i gjakut është i pasaktë. Edhe truri. Imagjinoni se çfarë ndodh nëse ndaloj të ushqej lopën time. Sëmuret menjëherë!

Nga ana tjetër, nëse qarkullimi i gjakut përmirësohet, organet kthehen në shëndet. Sigurisht që jo të gjithë do të jetojnë për aq kohë sa unë, por ata me siguri do të jetojnë më gjatë. Nga 3.5, mbase edhe 10 vjet. Më parë, të gjithë trajtoheshin në këtë mënyrë kur nuk kishte pilula, dhe të gjithë ishin të shëndetshëm.

M’u kujtua një histori. Më shkruajti një vajzë nga Budapesti. Burri i saj vuante nga presioni i lartë i gjakut. Ai kishte pasur disa situata të sulmit para zemrës. Mjekët thanë që ai nuk do të jetonte shumë. Ai tashmë ishte duke menduar për të blerë një vend në varreza. Ajo më pyeti si ta kuroja nëse dija ndonjë sekret. Unë e këshillova atë që të pastrojë enët e saj të gjakut, nuk di sekrete të tjera. Kanë kaluar 10 vjet nga atëherë, burri i saj është gjallë dhe nuk ka më hipertension. E gjithë familja tani pastron enët e gjakut. Më urojnë cdo vit. Dhe ka plot histori të ngjashme.

Gazetarët gjithmonë më bëjnë të njëjtat pyetje, dhe unë gjithmonë përgjigjem për të njëjtat gjëra, por mendoj se askush nuk më dëgjon në të vërtetë. Dhe është për të ardhur keq! Nëse pastroni enët e gjakut, mund të jetoni gjatë dhe të shëndetshëm! Të jetosh gjatë por i sëmurë është si të mos jetosh gjatë.