Kaq janë gjobat në Zvicër për shkelje të masave anti-Covid

Konferenca Zvicerane e Prokurorëve (SSK) ka miratuar një grup uniform të sanksioneve për mosrespektimin e kufizimeve të vendit Covid-19, transmeton albinfo.ch.

Gjobat do të jenë të njëjta në gjithë vendin, pavarësisht nga kantoni në të cilin ndodhin shkelje.

“Qëllimi i SSK është që të harmonizojë zbatimin e ligjit në Zvicër sa më shumë që të jetë e mundur”, tha organizata në faqen e saj të internetit.

U theksua se, megjithatë, vendimi përfundimtar “varet nga autoritetet ndjekëse”.

Këto janë dënimet e rekomanduara për shkelësit individualë:

Shmangia e karantinës ose izolimit: 1.000 deri 1.500 franga

Mosmbajtja e maskës aty ku është e detyrueshme ta bësh këtë: 250 franga

Mbledhjet e më shumë se 15 personave në publik: 100 franga

Shmangia e mbikëqyrjes mjekësore: 800 deri në 1.000 franga

Për pronarët e restoranteve dhe organizatorët e ngjarjeve, gjobat janë si më poshtë:

Shërbimi i ushqimit dhe pijeve për njerëzit që nuk janë ulur në një tryezë: 500 franga

Duke mos pasur një plan të mbrojtjes shëndetësore: 2,000 franga

Plani i pamjaftueshëm i mbrojtjes: 500 deri në 1.000 franga

Mosrespektimi i rregullave zyrtare shëndetësore: 500 franga

Grumbullime të më shumë se 50 personave: 2,000 franga

Masat e tjera:

Më parë në dhjetor, Këshilli Kombëtar vendosi një sërë ndryshimesh në rregulloren Covid-19.

Si rezultat i ndryshimeve, policia tani do të jetë në gjendje të lëshojë gjoba në vend për ‘refuzuesit e maskave’, d.m.th. njerëzit që nuk janë në përputhje me kërkesën e rreptë të vendit për maskën koronavirus, si dhe për ata që tejkalojnë kufijtë takime dhe nuk respektojnë rregullat e distancimit shoqëror.

Në praktikë, deri më tani janë dhënë disa gjoba për individët. Sidoqoftë, të paktën një rast u raportua nga media në nëntor: një grua në Grenchen, kantoni Solothurn, u gjobit me 1,500 franga, plus 400 franga në kosto administrative për prishjen e karantinës së saj.