Këto janë rregullat e reja për hyrje në Zvicër

Rregullat e Covid për hyrjen në Zvicër, përfshirë testimin, janë lehtësuar. Ja çfarë duhet të dini ju që keni plan të udhëtoni drej këtij shteti. 

Shumë nga masat ekzistuese Covid u zgjatën, ndërkohë që ka pasur ndryshime në rregullat e testimit dhe karantinës.

Lehtësimi i mëtejshëm i masave për Covid-in do të diskutohet më pas nga qeveria më 2 shkurt.

Njerëzit që mbërrijnë në Zvicër nuk do të kenë nevojë të tregojnë teste negative në hyrje nga 22 janari e në vazhdim, me kusht që të jenë të vaksinuar ose të shëruar nga virusi.

Personat e pavaksinuar dhe të pa shëruar do të duhet ende të bëjnë një test në hyrje.

Në fakt, kjo do të thotë se rregulli 3G zbatohet për të gjithë ata që hyjnë në Zvicër.

Rregullat e formularit të hyrjes gjithashtu janë zbutur, me vetëm ata që mbërrijnë me avionë ose autobusë në distanca të gjata që duhet të plotësojnë formularin.

Prioriteti i testimit PCR

Mungesa e testeve PCR në Zvicër ka çuar në një ndryshim në mënyrën se si këto teste janë prioritare.

Kjo bëhet me një prioritet hap pas hapi, siç parashtrohet nga Këshilli Federal më poshtë.

“Për shkak të kërkesës së lartë për teste dhe kapacitetit të zgjeruar laboratorik, Zyra Federale e Shëndetit Publik do t’u rekomandojë kantoneve një listë të re për t’i dhënë përparësi trajtimit të testeve PCR:

Njerëzit në rrezik të lartë me simptoma ose që kanë pasur kontakt me dikë që ka rezultuar pozitiv

Testet e pishinave në institucionet e kujdesit shëndetësor (spitale dhe klinika, shtëpi pensioni dhe kujdesi)
Testet e grupeve në infrastrukturat kritike (të përcaktuara nga kantonet)
Testet e njerëzve me simptoma (e mundur gjithashtu duke përdorur teste të shpejta të antigjenit)
Testet në pishina në shkolla
Testet e pishinës në vendin e punës
Testet për udhëtime profesionale ose private (nëse kërkohet testi PCR)
Testet sipas kërkesës (për të marrë një certifikatë testimi)
Për të lehtësuar më tej presionin mbi kapacitetet e testimit PCR, do të jetë e mundur në mënyrë të përkohshme që nga 24 janari të merret një certifikatë zvicerane që vërteton shërimin nga COVID-19 bazuar në një test të shpejtë antigjenik pozitiv. Kjo do të jetë e vlefshme për 270 ditë dhe vetëm në Zvicër.”

Testimi i antigjenit tani është i vlefshëm për rikuperim

Për shkak të mungesës së testit PCR, personat që rezultojnë pozitivë në një test antigjenik tani do të kenë të drejtën e një certifikate zvicerane Covid (për 270 ditë).

Më parë, ky duhej të ishte një test PCR. Vetë-testet nuk zbatohen, d.m.th. testi i antigjenit duhet të bëhet në një farmaci, spital ose institucion tjetër testimi.

“Një lehtësim”

Federata Zvicerane e Turizmit e quajti ndryshimin në rregullat e hyrjes një “lehtësim” për industrinë, me koston e testeve që e kanë vënë kombin alpin në një disavantazh në krahasim me destinacionet e tjera kryesore të pushimeve të sporteve dimërore.

“Një regjim i rreptë i hyrjes ka pak kuptim për momentin, duke qenë se varianti i virusit Omicron ka një incidencë shumë më të lartë në Zvicër” sesa në vendet kryesore nga vijnë turistët e tij të skive.

Zvicra po lufton me një valë të pestë të pandemisë, por ministri i Shëndetësisë Alain Berset refuzoi të spekulojë nëse kulmi kishte kaluar.

“Ne shpresojmë që po, por nuk e dimë. Duhet të jemi modestë dhe të kujdesshëm”, tha ai.

Kërkesa për të punuar nga shtëpia u zgjat deri në fund të shkurtit, ndërsa kufizimet për ambientet e brendshme do të zbatohen deri në fund të marsit.

Dhe nga 1 shkurti, vlefshmëria e certifikatave të vaksinimit do të reduktohet nga 12 në nëntë muaj, në përputhje me vendet përreth BE-së.

Zvicra, me 8.6 milionë banorë, ka regjistruar më shumë se 12,000 vdekje në pandemi dhe afro 1.8 milionë raste.

Normat e rasteve në Zvicër kanë qenë më të larta se në BE, dhe 38,000 infeksione të tjera u njoftuan të mërkurën.

68 për qind e popullsisë zvicerane janë të vaksinuar dyfish dhe 35 për qind kanë pasur një dozë përforcuese.