Lajm i mirë për nënat e reja lidhur me transmetimin e COVID-19

Një lajm i mirë ka ardhur për nënat e reja, në të cilin thuhet se virusi COVID-19 nuk transmetohet përmes ushqyerjes me gji.

Ky është përfundimi i një studimi të kryer nga një ekip i përbërë nga ekspertë të shëndetit në Torino, ndërsa rezultatet e këtij studimi janë botuar në revistën shkencore ndërkombëtare ‘Frontiers in Pediatrics’ dhe do të paraqiten të Premten 2 Tetor, në Takimin e Shoqatës Evropiane të Bankës së Qumështit që do të zhvillohet në internet në portalin e organizatës.

Studimi u krye duke kombinuar kërkimin për viruset në qumësht me vlerësimin klinik të të porsalindurve gjatë ushqyerjes me gji.

Mostrat e qumështit nga 14 nëna pozitive me virus u analizuan dhe rezultati ishte negativ për 13 nga këto mostra, ndërsa në një rast u identifikua një sasi e vogël virusi.

Të gjithë foshnjat që ushqeheshin me gji duke ndjekur rregullat e sigurisë (përdorimi i maskës, larja e duarve, dezinfektimi i sipërfaqeve dhe objekteve në përdorim) nuk treguan shenja të sëmundjes. Katër foshnje, nënat e të cilave u sëmurën menjëherë pas lindjes dhe të cilët dolën pozitivë për virusin në ditët e para, gjithashtu u shëruan dhe u kthyen në shëndet të mirë në muajin e parë të ushqyerjes me gji, transmeton Ora News.

Studimi u koordinua nga Departamenti i Neonatologjisë Universitare i spitalit Sant’Anna në Torino dhe Laboratori i Virologjisë Molekulare i Departamentit të Shkencave Klinike dhe Biologjike.

Drejtori i Qytetit të Shëndetit, Profesor Enrico Bertino shprehet: “Rezultatet ato janë qetësuese për nënat dhe profesionistët shëndetësor. Hulumtimi gjithashtu mbështet dispozitat e fundit të OBSH-së të cilat rekomandonin përdorimin e qumështit të gjirit edhe për nënat pozitive “.

Drejtori i laboratorit universitar të virologjisë, profesor David Lembo, shton: “Për disa vite ne kemi studiuar vetitë antivirale të qumështit të gjirit dhe kemi identifikuar përbërës të rinj aktivë që mund të mbrojnë foshnjën nga infeksionet virale. Gjithashtu për këtë arsye, me disa përjashtime. , ushqyerja me gji është një burim i rëndësishëm për shëndetin e të porsalindurit ”.