Një kokërr fiq në ditë bën mrekulli me trupin

Fiqi ka fuqi shëruese dhe të dobishme për trupin tonë dhe kjo është koha kur mund të gjeni fiq të freskët. Ky frut i shijshëm është jashtëzakonisht i shëndetshëm, madje mund të thuhet se është një nga frutat më të shëndetshëm.

Shkencëtarët pohojnë se është e mjaftueshme që një person të hajë një fik çdo ditë, dhe më së miri në orët e para të mëngjesit.

Ja se çfarë mund të shërojë ky frut dhe në çfarë kushtesh mund të ndihmojë:

Parandalimi i kancerit: Shkencëtarët nga Japonia kanë vërtetuar se ekstrakti i marrë nga fiqtë kontribuon në zvogëlimin e timpanit tek njerëzit.

Me ndihmën e fiqve rreziku i kancerit mund të zvogëlohet. Konsumimi i fikut gjithashtu besohet se zvogëlon rrezikun e ushqyerjes me gji në menopauzë.

Reduktimi i kolesterolit: Eshtë vërtetuar se ka një efekt të dobishëm në nivelin e kolesterolit në gjak. Sterolet bimore si stigmasterol dhe lanosterol që përmbahen në fiq lidhen me molekulat e kolesterolit në zorrë dhe kështu parandalojnë thithjen e tij.

Ndihmon në trajtimin e diabetit: Fiqtë janë një frut jashtëzakonisht i ëmbël, kështu që diabetikët këshillohen të kenë kujdes. Konsumimi i moderuar i fiqve (një fik në ditë) mund të jetë kurativ për ata me diabet.

Përmirëson kujtesën: Konsumimi i rregullt i fiqve parandalon aneminë dhe përmirëson kujtesën. Vetëm katër fiq të thatë sigurojnë sa një të katërtën e sasisë së rekomanduar ditore të hekurit që i nevojitet trupit tonë.

Trajtimi i stomakut: Kompostoja e fikut vepron si një laksativ. Fiqtë njihen gjerësisht si ilaç për ulcerat dhe gastritin. Zvogëlojnë fryrjen e barkut, përmirësojnë funksionimin e zorrëve dhe qetësojnë ngërçet në stomak. Veprojnë si një laksativ dhe lehtësojnë lëvizjet e zorrëve.

Dobitë tjera: Ndihmë me hemorroidet (konsumi ditor është po aq efektiv sa ilaçet); përmirëson shëndetin e lëkurës, është i pasur me kalcium, kështu që ato janë perfekte për ata që shmangin produktet e qumështit ose kanë osteoporozë; përmbajnë triptofan i cili ju ndihmon të bini në gjumë më lehtë, forcon kockat.