Njerëzit në Thumane kanë nevojë urgjente për ndihmë para se të fillojë dimri

Tërmeti në Shqipëri ka prekur ndjenjat e shumë qytetarëve të botës, të cilët në mënyra të ndryshme po solidarizohen me familjet e goditura nga fatkeqësia e natyrës, për t`i lehtësuar sadopak për humbjet e mëdha që përjetuan. Kështu, Caritas nga Zvicra ka ofruar ndihmë prej  500,000 për Shqipërinë.

Caritasi i këtij shteti e përshkruan gjendjen pas tërmetit të rëndë.

“Kudo gërmadha, dhjetëra të vdekur dhe më shumë se 650 të plagosur. Tërmeti i 26 nëntorit dhe tërmetet e mëpasme të shumta kanë lënë një gjurmë shkatërrimi në bregdetin shqiptar”, thuhet në faqen e Caritasit të Zvicrës, të hapur enkas për grumbullimin e mjeteve financiare.

Opinioni i ftuar për ndihmë informohet se fatkeqësia ndodhi në mes të natës dhe i zuri njerëzit në gjumë. Qyteti i Durrësit dhe më shumë se 100,000 banorë të tij, janë zhytur në errësirë.  “Serioziteti i dëmit të vërtetë është parë vetëm me zbardhjen e ditës, në mëngjes”, thotë Antonio Leuci, drejtori i Caritas-it të Shqipërisë, që është partner lokal i Caritas-it zviceran.

Qindra ndërtesa janë shembur ose nuk janë më të banueshme. Njerëzit më të varfër janë prekur veçanërisht, meqë shtëpitë e tyre ishin në gjendje më të dobët para katastrofës dhe nuk e kanë përballuar tërmetin. Situata është shkatërruese për familjet. Ata humbën shtëpitë e tyre dhe të gjitha gjërat që kishin.

“Shumë njerëz janë akoma në shok”, tha Vera Haag Arbenz, një delegat nga Caritas Zvicër, i cili mbërriti në Shqipëri më 28 nëntor.  “Atmosfera shoqërohet nga një pasiguri e madhe. Nga frika e goditjeve të mëtejshme dhe rreziku i shembjes, të prekurit nuk mund të kthehen në shtëpi. Mijëra njerëz duhet të kalojnë natën në tenda ose makina. Dhe tani fillon dimri”.

Në faqen e Caritas Suisse pos të tjerash thuhet se Caritas Albania menjëherë doli në vendngjarje. Nga orët e para, ajo shpërndau ushqime, ujë dhe batanije për 1.200 persona në kampet e improvizuara të Durrësit dhe Thumane.

Edhe dy specialistë nga zyra e Caritas Zvicra në Kosovë arritën në Shqipëri në rajonin e goditur nga tërmeti. Ata po ndihmojnë punonjësit e Caritas në Shqipëri, të cilët do të duhet të përgjigjen ndaj urgjencës në ditët dhe javët në vijim. Përveç ushqimit dhe ujit, nevojiten edhe nevoja të tjera themelore siç janë sendet e higjienës.

Ekipi i Caritas Zvicrës do të vlerësojë menjëherë nevojat dhe do të ekzaminojë mënyrat për strehimin e njerëzve të pastrehë në dimrin e ngrohtë dhe të strehuar, thuhet në thirrjen e Caritas Suisse, për ndihmë Shqipërisë.

Caritas Suisse thekson se Shqipëria është një nga vendet më të varfra në Evropë dhe është goditur nga shumë tërmete. Një tërmet me madhësi 5.6 e kishte goditur vendin në shtator.

Njerëzit kanë nevojë urgjente për mbështetje, thërret për ndihmë Caritas Suisse. /MediaFokus/