Schmitt: Vullneti i palës serbe për të shkatërruar shoqërinë shqiptare të Kosovës ishte i qartë

Historiani Oliver Jens Schmitt thotë se Shqipëria nuk është mëmëdheu i Kosovës. Sipas tij, dy vendet thjesht kanë një kulturë të përbashkët, ashtu siç e kanë shumë vende të tjera në Europë.

“Shqipëria nuk është mëmëdheu i Kosovës. Kosova është shteti i dytë shqiptar. Dhe shqiptarët e Kosovës e dinë vetë se kush është Vuçiqi dhe Tirana, kryeministri i atjeshë, nuk mund të negociojë në emër të tyre me Beogradin”.

“Kosova e Shqipëria janë dy shtete me një kulturë të përbashkët. Kjo nuk është përjashtim në Europë. Kultura demokratike në Kosovë është më e zhvilluar se në Shqipëri dhe më pak autoritare se në Tiranë”.

“Te kosovarët ekziston një kulturë e vetëorganizimit. Politika e Millosheviqit synonte një Kosovë pa shqiptarët. Gjysma e popullsisë u dëbua nga paramilitarët dhe policia serbe”.

“Vullneti i palës serbe për të shkatërruar shoqërinë shqiptare të Kosovës ishte i qartë. Albin Kurti ka të drejtë kur tha se Serbia ka nevojë për një Willy Brandt që bën një gjest kërkimfaljeje”.

“Serbia ishte vendi që nisi luftërat në Kroaci, Bosnjë dhe Kosovë. Serbia deshi Serbinë e Madhe. Kosovarët nuk e kanë nisur këtë luftë”, tha ai.

Në lidhje me librin e tij për origjinën e Skënderbeut, që ka hapur shumë debate, Schmittt ka thënë:

“Nuk jam përpjekur ta çmitizojë Skendërbeun, por ta përshkruajë ashtu siç ishte, pra Zot i Arbërisë dhe figurë madhështore. Kundër librit tim folën disa njerëz që nuk e kishin lexuar fare librin.

Ata kishin frikë se tani po vjen një i huaj që paguhet nga dikush, ndonjë shtet… Unë nuk bëj gjëra të tilla, nuk do të bëja kurrë. Skënderbeu e meriton pozitën që e ka në historinë shqiptare.

Çka kam synuar është vlerësimi i tij në bazë të burimeve bashkëkohore. Pra, ai është figurë madhështore.

Por unë e hedh poshtë përshkrimin që i bëhet Skënderbeut nga shkolla enveriste. Shqipërisë i duhet një shkollë kritike e historise”.