Shkencëtari amerikan paralajmëron mundësinë e rikthimit të Covid-19 në sezonin e dytë

Ekziston një shans i mirë që koronavirusi i ri të bëhet një sëmundje sezonale, tha një nga kokat e shkencave mjekësore amerikane, duke theksuar se është urgjentisht e nevojshme të gjendet një vaksinë dhe një trajtim efektiv.

Anthony Fauci, i cili udhëheq hulumtimin e sëmundjeve infektive në Institutin Kombëtar të Shëndetësisë, komentoi në një konferencë lajmin se virusi po fillon të zërë rrënjë në hemisferën jugore, aty ku po vjen dimri.

“Ne tani shohim… në Afrikën Jugore dhe vendet e hemisferës jugore që kemi raste infeksioni që ndodhin kur hyjnë në dimër,” tha ai.

“Nëse atyre u ndodh një epidemi e madhe, atëherë në mënyrë të pashmangshme duhet të jemi të përgatitur që ajo të kthehet te ne,” tha Fauci.

Ai tha se duhet të punohet për zhvillimin e vaksinës, testimin e shpejtë dhe përgatitjen për ta vënë atë në dispozicion për sezonin e ardhshëm.

Aktualisht ekzistojnë dy vaksina që kanë hyrë në prova klinike te njerëzit, një në SHBA dhe një në Kinë, dhe që mund të dalin në treg në një vit apo një vit e gjysmë.

Modalitetet e trajtimit gjithashtu janë duke u eksploruar – me ilaçe të reja të destinuara për qëllime të tjera, duke përfshirë klorurinën antimalarje dhe hidroksiklorokinë.

Presidenti amerikan Donald Trump postoi kohët e fundit në Twitter se një kombinim i hidroksilklorinës dhe azitromicinës – antibiotiku Sumamed i zbuluar në Pliva në vitin 1980 – mund të jetë efektiv në trajtimin e Covid-19.

Fauci paralajmëroi se ishte një koktej me ilaçet, efektet pozitive të të cilit deri më tani janë konfirmuar vetëm jozyrtarisht përmes përvojave individuale dhe jo në disa hulumtime më të gjera.

“Nëse vërtet doni të dini patjetër nëse diçka funksionon, ju duhet të bëni llojin e testimit që ju jep informacion cilësor,” tha Fauci. “Presidenti po flet për shpresën për njerëzit, jo shkencën”, shtoi ai.

Informacioni mbi efikasitetin e mundshëm të këtyre dy ilaçeve bazohet në përvojën e mjekëve kinezë në trajtimin e pacientëve në Kinë dhe në një studim francez të botuar së fundmi në Gazetën Ndërkombëtare të Agjentëve Antimikrobikë.

Studimi, i cili përfshiu 30 pacientë me Covid-19, tregoi se hidroksilkroina shkurton dhe heq simptomat dhe se efektet e saj janë më të mira kur merren në kombinim me azitromicinën.

Problemi me studimin është, ndër të tjera, që është bërë në një kampion të vogël dhe jo përfaqësues.

“Unë e di se (Covid-19) do të shtypet me sukses, por duhet të jemi të gatshëm për ciklin e dytë,” përfundoi Fauci.

Deklaratat e tij sugjerojnë se virusi është më i përshtatshëm për motin e ftohtë sesa në kushte të ngrohta dhe të lagështa, siç tregohet në disa studime paraprake.

Arsyeja mendohet se gjatë motit të ftohtë pikat virale qëndrojnë më gjatë në ajër dhe imuniteti është më i dobët.

Një arsye tjetër e mundshme është dekompozimi i viruseve në sipërfaqe të ngrohta më shpejt, me siguri sepse shtresa mbrojtëse e yndyrës që ata mbulojnë kullon më shpejt.

Sidoqoftë, një normë e reduktuar e infeksionit nuk do të thotë që virusi është hequr. Për shembull, Australia ka afro 2.500 raste të konfirmuara dhe tetë vdekje nga koronavirusi.