Studimi: Vaksina kundër COVID-19 sjellë përfitime për shëndetin mendor

Studimi më i fundit amerikan ka zbuluar se vaksinat kundër COVID-19 potencialisht mund të kenë përfitime për shëndetin mendor.

I bërë nga studiuesit e Universitetit të Kalifornisë Jugore, studimi i botuar në revistën PLOS shqyrtoi ndryshimet në shqetësimet mendore pas dozës së parë të vaksinës kundër koronavirusit.

Studiuesit analizuan rezultatet nga 8,003 të rritur, të cilët u anketuan në intervale të rregullta midis 1 marsit 2020 dhe 31 marsit 2021. Studimi zbuloi se njerëzit, të cilët u vaksinuan midis dhjetorit 2020 dhe marsit 2021, raportuan ulje të problemeve me shëndetin mendor, në sondazhet e kryera pas marrjes së dozës së parë.

“Rezultatet këtu duhet të interpretohen si efektet afatshkurtra të drejtpërdrejta të marrjes së dozës së parë të vaksinës. Kontributi i përgjithshëm i marrjes së vaksinave në përmirësimin e rezultateve të shëndetit mendor është potencialisht shumë më i madh, pasi prek jo vetëm ata të vaksinuar, por edhe të pavaksinuarit ”, thuhet në studim.

Tutje shpjegohet se efektet që identifikojmë mund të vijnë nga disa mekanizma.

“Të vaksinuarit kohët e fundit mund të shqetësohen më pak për t’u infektuar, mund të bëhen më aktivë në shoqëri, ose mund të ndërmarrin mundësi të ndryshme pune.”

Dr HK Mahajan, anesteziolog, Qendra Indiane e Lëndimeve Spinale, Vasant Kunj, thotë se përhapja masive e vaksinimit ka kontribuar, sipas tij në një mënyrë të madhe duke rritur imunitetin e tufës, ndërgjegjësimin dhe duke zvogëluar ankthin midis masës.

“Ajo gjithashtu ka rritur perspektivat e ri-punësimit të njerëzve që humbën punën e tyre pas kësaj sëmundjeje të rëndë shkatërruese. Me rritjen e ndërgjegjësimit se popullsia e vaksinuar është imune nga infeksioni i rëndë COVID-19, njerëzit gradualisht po kthehen në stilin e tyre të jetesës para koronavirusit.”

Tutje shtoi se kjo po ndihmon në zbutjen e çështjeve të shëndetit mendor, të tilla si ankthi, depresioni dhe largësia sociale.