A e dëmtojnë pjellorinë te meshkujt vaksinat Pfizer dhe Moderna? Studimi i ri jep përgjigje

Një studim i ri ka zbuluar se te burrat që morën vaksinën Pfizer ose Moderna nuk është vërejtur asnjë rënie e numrit ose cilësisë së spermës.

Studiuesit në Universitetin e Miamit studiuan cilësinë e spermës së 45 vullnetarëve të shëndetshëm para marrjes së dozës së parë të vaksinës dhe 70 ditë pas të dytës, dhe zbuluan se nuk kishte “ulje të ndjeshme në ndonjë parametër të spermës” pas marrjes së dy dozave të vaksinës mARN.

“Për shkak se vaksinat përmbajnë ARN dhe jo virus të gjallë, nuk ka gjasa që vaksina të ndikojë në parametrat e spermës”, tha autori i studimit Dr. Ranjith Ramasamy, drejtor i mjekësisë riprodhuese mashkullore dhe kirurgjisë në Universitetin e Sistemit Shëndetësor të Miamit.

Gjetjet, të cilat u botuan të enjten në The Journal of the American Medical Association, duhet të qetësojnë frikën e burrave që hezitojnë të vaksinohen për shkak të raporteve të parakohshme të çështjeve të pjellorisë, thanë mjekët.

“Tani kemi prova që duhet t’ju sigurojnë se rreziku i imunizimit duke kompromentuar numrin e spermës është jashtëzakonisht i ulët”, tha Dr. David Cohen, drejtor bashkë-mjekësor i Institutit për Riprodhimin Njerëzor në Çikago, për CNN.

Cohen nuk ishte i përfshirë në studimin e fundit të JAMA, por ishte bashkëautor i një raporti mjekësor të prillit që zbuloi se COVID-19 nuk transmetohet seksualisht. Vullnetarët ishin nga 18 deri në 50 vjeç me një moshë mesatare prej 28. Ata nuk kishin asnjë problem para-ekzistues të pjellorisë.