Aktorja dhe humanistja Angelina Jolie, sot feston ditëlindjen

Angelina Jolie lindi më 4 qershor 1975 në Los Angeles, Kalifornim lindur si Angelina Voight. Është një aktore amerikane, kineaste dhe humanitare. Bijë e  aktorit Jon Voight dhe aktores Marcheline Bertrand. Përfituesja e akordimeve të shumta, përfshirë një çmim Akademie dhe tre çmime Golden Globe, ajo është cilësuar shumë herë aktorja më e paguar në Hollywood, shkruan kultplus.com

Jolie e filloi karrierën duke vepruar me zell për një dekadë me një film me buxhet të ulët prodhimi. Roli i parë që ka luajtur si protagoniste ishte në filmin Hackers. Ajo u vlerësua nga kritikët për mënyrën e paraqitjes në filmin biografik dhe fitoi një Academy Award for Best Supporting Actress për performancën e saj në filmin Girl Interrupted. Jolie ka arritur famën e saj më vonë në një film portretizues të një video loje si personazh heroik me emrin (Lara Croft) në Lara Croft: Tomb Raider dhe që atëherë e ka ngritur veten si një prej aktoreve më të mirënjohura dhe më të paguara në Hollywood. Ajo ka pasur sukseset e saj më të mëdha komerciale me filmin aksion-komedi Mr. & Mrs. Smith dhe filmin e animuar Kung Fu Panda.

Suksesi i saj më i madh tregtar erdhi me fotografinë fantastike Maleficent (2014). Në vitet 2010, Jolie zgjeroi karrierën e saj në regji, skenarizim dhe prodhim, me dramat e luftës.

Jolie vlerësohet jashtëzakonisht shumë edhe për pjesën humane që e karakterizon. Për të mësuar më shumë rreth kushteve në të cilat jetojnë njerëzit e varfër në botë, ajo filloi të vizitojë kampe refugjatësh nëpër botë. Në shkurt 2001, ajo shkoi në vizitën e saj të parë në terren, një mision 18-ditor në Sierra Leone dhe Tanzania; ajo më vonë shprehu tronditjen e saj për atë që kishte dëshmuar.

Në muajt në vijim, Jolie u kthye në Kamboxhi për dy javë dhe u takua me refugjatët afganë në Pakistan, ku ajo dhuroi 1 milion dollarë në përgjigje të një thirrje ndërkombëtare të urgjencës së UNHCR-së, dhurimin më të madh që UNHCR e kishte marrë ndonjëherë nga një privat individual. Ajo mbuloi të gjitha kostot që lidheshin me misionet e saj dhe ndau të njëjtat kushte rudimentare të punës dhe të jetesës si stafi në terren i UNHCR në të gjitha vizitat e saj. Jolie u emërua edhe si Ambasadore e Mirësisë së UNHCR në selinë e UNHCR në Gjenevë më 27 gusht 2001.

Ajo vazhdon të punojë fuqishëm për të drejtat e njeriut dhe për përmirësimin e kushteve të njerëzve të varfër.

Në jetën private, Jolie dhe Pitt kanë adoptuar tre fëmijë, Maddox, Pax, dhe Zahara, si dhe kanë tre fëmijë biologjikë, Shiloh, Knox dhe Vivienne.