Akulli në Tokë po shkrin me shpejtësi të madhe

Akulli në planetin Tokë po shkrihet më shpejtësi të madhe. Kështu thuhet në një studim të botuar në revistën The Cryosphere, në të cilin theksohet gjithashtu se ndryshimi i klimës po bën që temperaturat globale të jenë gjithnjë e më të larta, madje vitet e fundit janë shumë të nxehta, krahasuar vitin 1990.

Në tërësi, rreth 28 trilionë tonë akull janë shkrirë. Shkalla e shkrirjes tani është rreth 57 % më e shpejtë sesa ishte tre dekada më parë, raportojnë shkencëtarët. Bashkautori Thomas Slater, studiues në Universitetin Leeds në Britani është shprehur se kjo është një rritje e frikshme në këto 30 vjet.

Për njerëzit që varen nga akullnajat malore, që i përdorin për ujë të pijshëm, ose që mbështeten në akullin e detit për të mbrojtur shtëpitë nga stuhitë që janë të ndërtuara në zonat bregdetare, shkrirja e akullit në botë ka filluar të tërheqë vëmendjen.

Shkrirja e akullnajave në Antarktidë, Greenland dhe akullnajat malore gjatë periudhës kohore tre dekadëshe ka rritur edhe nivelin mesatar global të detit me 3.5 centimetra. Humbja e akullit nga akullnajat malore përbën 22% të totalit vjetor.

Përtej Arktikut, akulli i detit po zvogëlohet. Vitin e kaluar u pa shtrirja e dytë më e ulët e akullit të detit në më shumë se 40 vjet monitorimi satelitor. Temperatura globale e atmosferës është rritur me rreth 1.1 gradë Celsius që nga kohërat para-industriale. Por në Arktik, niveli i ngrohjes ka qenë më shumë se dyfishi i mesatares globale në 30 vitet e fundit.

Duke përdorur të dhëna satelitore 1994-2017, matje të faqeve dhe disa simulime kompjuterike, ekipi i shkencëtarëve britanikë llogariti se bota humbi mesatarisht 0.8 trilionë metrikë tonë akull në vitet 1990 dhe rreth 1.2 trilionë metrikë tonë në vit gjatë periudhës së fundit.