Alarmon dietologia: Njerëzit që duam nuk duhet t`i lejojmë në asnjë mënyrë të përdorin margarinën

Dr Anila Kalleshi, dietologe klinike

Fatëkeqësia e këtij brezi ështe se ne nuk jetojmë në shoqëri humanitare, por në shoqëri ekonomike, që është e bazuar në përfitime maksimale.

Industritë e ushqimit, janë pjesë e kësaj shoqërie ekonomike në të cilën prodhuesit vezhgojne se ku është perfitimi me i madh, e jo në atë se çfarë është në favor të konsumatorit dhe të shëndetit.

Këto janë mbetjet e kimikateve të rrezikshme që gjenden në produktin e gatshëm – kryesisht tek margarina apo I njohur ndryshe si gjalpi industrial.

• Benzin heksan i ekstraktuar, në sasi të caktuar: e dëmton sistemin nervor.
• Acetoni, substancë ndezëse, i dëmshëm për trurin dhe nervat;
• Acidi fosforik, acidi i fortë dhe i rrezikshëm për shëndetin;
• Soda kaustike dhe vajrat e rafinuar, çojnë në toksikim të organizmit dhe dëmtime të mëdha të qelizave dhe e rrisin rrezikun nga kanceri.
• Metali nikel si katalizator i hidrogjenizuar;
• Methanol (formohet nga Natrium Metilati në procëdurën e ndryshimit të acideve yndyrore);
• Mjetet shtesë të zbardhjes artificiale;
• PHA = Hidrogjenet e Karbonit Poli aromatik (një ndër lëndët kancerogjene më të forta).

Studimet shkencore tregojnë pasojat e konsumimit të margarinës njihen si shkaktar të sëmundjeve si: reaksione alergjike, ekzema, astma, kolit ulçeroz te fëmijët, proçese Inflamatore, kancer dhe shumë sëmundje te tjera kronike.

Keni kujdes këto kimikate në të shumtën e rasteve nuk janë të përshkruara fare në mbështjellësin e produktit ose janë të shkruar me kode si: E 471, E 221, E 635, dhe shifra tjera.

Bëjeni zakon të lexoni etiketat dhe mos te blini produktet që kanë listë të gjatë të përbërsëve kimik dhe fjalë që nuk i kuptoni. Mos shpenzoni para për te helmuar organizmin tuaj.

Margarina dhe produktet me përmbajtje të tilla kimike nuk janë ushqim por janë helm për organizmin. /mediafokus.info