Amar Shkreli: Cili fëmijë nuk do të donte të ishte bashkë me nënën e tij?

(Intervistë e Amina Nurajt me Amar Shkrelin, 21-vjeçarin nga Sanxhaku, fshati Uglla)

AMINA NURAJ:
Si është situata në Sanxhak nga këndvështrimi juaj, a janë zgjuar njerëzit nga ëndrra e quajtur asimilim?

AMAR SHKRIJELJ (SHKRELI):
Mendoj se njerëzit në Sanxhak po ndërgjegjësohen dalëngadalë për rrënjët e tyre dhe se e vërteta e vërtetë po zbulohet gjithnjë e më shumë dhe njohja se kush ishin paraardhësit e tyre, e gjitha kjo falë jush dhe aktit tuaj heroik që keni filluar 11 vjet më parë.

AMINA NURAJ:
Ndihesh si shqiptar apo boshnjak?

AMAR SHKRIJELJ (SHKRELI)
Të parët e mi ishin shqiptarët, unë nuk mund të jem tjetër veçse një shqiptar, një shqiptar krenar!

AMINA NURAJ:
Kush tka mësuar historinë shqiptare? Sepse ne jemi të ndaluar nga shteti të mësojmë për historinë tonë, siç e din edhe vet.

AMAR SHKRIJELJ (SHKRELI)
Po, sigurisht, kjo është dhimbja jonë më e madhe sepse kështu na ndanë nga kombi ynë i vërtetë.

Babai më ka mësuar, por kam kërkuar edhe në internet, në libra, aq sa kam mundur.

Ka edhe foto të vjetra të gjyshërve dhe stërgjyshërve tanë, edhe mos mi lexu as nje liber nga ato foto mund të shihni kush ishim dhe çfarë jemi. Sepse plisin veq shqiptart e kan.

AMINA NURAJ:
Jeni i vetmi që ndiheni si shqiptar në familjen tuaj?

AMAR SHKRIJELJ (SHKRELI):
JO, krejt familja ime.

AMINA NURAJ:
Si është të jesh shqiptar në Sanxhak?

AMAR SHKRIJELJ (SHKRELI)
Të jesh shqiptar në Sanxhak është vërtet bukur, do të doja që më shumë prej tyre të krenohen me origjinën e tyre dhe të zbulojnë se kush janë dhe çfarë janë.

Po fale teje jena shum gati sepse puna jote eshte diqka e veqant. Mos me ko ti, nuk ishum as na.

AMINA NURAJ:
A dëshironi që Sanxhaku të kthehej atje ku ishte dikur (tek nënë Shqipëri) apo të qëndronte nën pushtimin serb?

AMAR SHKRIJELJ (SHKRELI)
Sigurisht që po! Por duhet shumë guxim dhe djersë. Cili fëmijë nuk do të donte të ishte bashkë me nënën e tij?

AMINA NURAJ:
Si ndihesh kur shihni flamurin tonë të bukur kuq e zi?

AMAR SHKRIJELJ (SHKRELI)
Shumë krenarë, është shumë bukur të shohësh flamurin tone kur fluturon nalt!

AMINA NURAJ:
Cilat janë dëshirat tuaja, do të dëshironit të studioni në Kosovë dhe të mësoni gjuhën e nënës suaj (shqipe)?

AMAR SHKRIJELJ (SHKRELI)
Sigurisht që do të doja të studioja dhe të mësoja gjuhën time, do të doja ta flisja atë si paraardhësit e mi, sidomos nëse do të kisha mundësi të bëja diçka të tillë. Sepse edhe 100 vjet me kalu, gjaku uj nuk bohet!

AMINA NURAJ:
Dhe së fundi, cka po mendoni kush e ka më shumë të drejtë, shqiptarët e Sanxhakut, apo serbët në Republikën e Kosovës?

AMAR SHKRIJELJ (SHKRELI)
Mendoj se serbët në Kosovë e kanë, sepse shumë shqiptarë në Sanxhak janë të kërcënuar në lidhje me deklarimin dhe zbulimin e identitetit të tyre të vërtetë.

Sepse në pjesën veriore të Republikës së Kosovës ka flamuj serb, ndërsa fëmijët e Sanxhakut arrestohen për shkak të flamurit shqiptar.