Banka Kombëtare e Zvicrës ndërhyn në forcimin e frangut, pasi gati barazohet me euron

Banka Kombëtare e Zvicrës (SNB) është gati të ndërhyjë për një forcim të shpejtë të frangut pasi monedha kombëtare iu afrua barazisë me euron për shkak të shqetësimeve mbi efektin ekonomik të sanksioneve ndaj Rusisë.

Kështu deklaroi Andréa Maechler, anëtare e bordit të drejtorëve të institutit qendror zviceran në një intervistë për “Schweiz am Wochenende”, përcjell albinfo.ch.

Që nga shpërthimi i luftës, puna ka vazhduar ditë e natë në ndërtesën e SNB-së në Bernë: tregjet financiare dhe valutore luhaten fuqishëm, duhet pasur kujdes që franga të mos vlerësohet shumë dhe të zbatohen vazhdimisht sanksionet kundër Rusisë. Edhe nëse SNB nuk ka marrëdhënie me institucionet dhe njerëzit në Rusi – shtoi Maechler – kjo luftë dhe pasojat e saj natyrisht që prekin edhe Zvicrën. Për fat të mirë, “as 0.05% e rezervave tona valutore nuk janë të lidhura me Rusinë”.

Për sa i përket sanksioneve që prekin transaksionet e pagesave me Rusinë, Maechler specifikon se SNB menaxhon sistemin zviceran të pagesave SIC në franga, “por për momentin janë kryesisht bankat tregtare ato që duhet të sigurojnë zbatimin e sanksioneve”. Sipas ekzekutivit, SNB-ja është e shqetësuar mbi të gjitha nga efektet e konfliktit në tregjet financiare: në përgjithësi ekziston një ndjenjë e fortë e rrezikut negativ. Në këto faza, franga hyn në lojë si një strehë e sigurt, ashtu si jeni, dollari, ari dhe investimet e sigurta në obligacionet e qeverisë, përcjell albinfo.ch.

Në çdo rast, SNB po ndjek me shumë vëmendje situatën në tregun valutor dhe është “e gatshme të ndërhyjë nëse është e nevojshme”, tha Maechler. “Në fillim – shton ai – ne vumë re se vlerësimi ishte mjaft i vogël në krahasim me pasiguritë globale, por kjo ka ndryshuar gjatë javës”.