Cili është lloji i personalitetit të Putin?

Putin ka lindur në vitin 1952 në Leningrad (tani Shën Petersburg). Ai ka një doktoraturë në Ekonomi, u diplomua në Departamentin Juridik të Universitetit Shtetëror të Leningradit dhe punoi për KGB-në në Gjermaninë Lindore (ishte agjensia kryesore e sigurisë për Bashkimin Sovjetik).

“Zgjodha Putinin për të shkruar sot”, shkruan Elizabeth Wagele, artiste dhe shkrimtare amerikane e librave mbi enneagramin e personalitetit dhe treguesin e tipit Myers-Briggs, “sepse ai duket e kundërta e Richard Branson, për të cilin shkrova në blogun tim javën e kaluar”.

Shtojcë: Enneagrami i personalitetit, ose thjesht Enneagrami, është një model i psikikës njerëzore, i cili kryesisht kuptohet dhe mësohet si një tipologji e nëntë llojeve të personalitetit që ndërlidhen me njëri-tjetrin. Në tipologjinë e personalitetit, treguesi i tipit Myers-Briggs është një pyetësor vetë-raportues që tregon preferenca të ndryshme psikologjike në mënyrën se si njerëzit e perceptojnë botën dhe marrin vendime.

Pra, cili lloj është Vladimir Vladimirovich Putin, kryeministri i dytë i Federatës Ruse (pas Jelcinit), sipas saj?

Të dy janë miliarderë, por Branson ka ideale të larta dhe shumë nga paratë e tij i përdor për mirë. Ai është ndihmon për ta bërë tokën tonë një vend të shëndetshëm. Putini konsiderohet nga shumë njerëz një despot, një diktator keqdashës që planifikon të mbetet përgjithmonë kreu i vendit, megjithëse ligji thotë se kryeministri ka një kufi tetë-vjeçar.

Putin është një “pyetës” (questioner)

Mendoj se Putini është një pyetës në sistemin e personalitetit të Enneagramit. Ai përpiqet të provojë se është një djalë i ashpër duke demonstruar aftësitë e tij fizike dhe duke marrë pjesë në akte të rrezikshme, si sportet ekstreme dhe ndërveprimi me kafshët e egra.

U transmetua gjithashtu një video televizive ruse e tij duke bashkë-pilotuar një aeroplan zjarrfikës për të hedhur ujë në një zjarr të furishëm. Ai e tregon pasigurinë e tij duke shtypur lirinë e shtypit. Rusët kanë demonstruar kundër zgjedhjeve të padrejta dhe kanë frikë se ai synon të anulojë zgjedhjet komunale dhe ato rajonale.

Bloomberg BusinessWeek thotë se historia e Putinit në inteligjencë “ka përforcuar dashurinë e tij të lindur për rendin, hierarkinë dhe organizimin.

“Karakteri dhe personaliteti i tij nuk janë definitivisht ato të një diktatori. Por ai është një perfeksionist dhe një kontrollues,” thotë Alexander Rahr, drejtor i Instituti Koerber për Rusinë dhe CIS në Berlin dhe një biograf i Putinit.”

Pyetësit duhet të kontrollojnë, por shpesh shmangin të bëhen kryesues, pasi janë të vetëdijshëm se personi në krye është një objektiv i lehtë.

Paranoja e tij është gjithashtu tipike për një Pyetës. Ai mendon si spiun dhe dyshon për motivet e të gjithëve. Bloomberg BusinessWeek përfundon se Putini nuk dëshiron fuqitë e një diktatori. “Njerëzit e këtij lloji janë të shtyrë nga ndjenja e detyrës”.

“Pyetësit” në Enneagram janë gjithashtu të motivuar shpesh nga ndjenja e tyre e detyrës./anabel/