Dhëmbë të pastër, zemër të shëndetshme

Larja e dhëmbëve mund të jetë e mirë për zemrën tuaj, sugjeron një studim i ri.

Studimi përfshiu më shumë se 161,000 të rritur të Koresë së Jugut, të moshave 40 deri në 79 vjeç, pa histori të dështimit të zemrës ose çrregullim të ritmit të zemrës fibrilacion atrial ( a – fib) shkruan webmd.

Midis 2003 dhe 2004, pjesëmarrësit patën një provim rutinë mjekësor dhe u pyetën për një gamë të gjerë të zakoneve të jetesës, duke përfshirë sa shpesh ata pastrojne dhëmbët.

Gjatë një ndjekje mesatare prej 10.5 vjetësh, 3% zhvilluan a-fib dhe 4.9%, të zhvilluar dështim të zemrës.

Ata që lajnë dhëmbët tre ose më shumë herë në ditë kishin një rrezik prej 10% më të ulët të afibit dhe një rrezik prej 12% më të ulët të dështimit të zemrës gjatë përcjelljes.

Studiuesit nuk kanë hetuar sesi larja e rregullt mund të zvogëlojë rrezikun e sëmundjeve të zemrës. Por studimet e mëparshme kanë sugjeruar që higjena e dobët e gojës rezulton në baktere në gjak, duke shkaktuar inflamacion që rrit shanset e sëmundjes së zemrës./GazetaShneta/