Kush po thotë që rënia e natalitetit është vrasje e ngadaltë e kombit?

I bëjë thirrje Qeverisë ta marrë seriozisht këtë problem dhe të ndihmojë çiftet e reja të bëjnë më shumë se dy fëmijë. Është për keqardhje që gratë nuk stimulohen për të lindur më shumë.

Shkruan: Razije Musa

Në shtatë vitet e fundit në Kosovë ka rreth 10 mijë lindje më pak.

Një çift kosovar ku punon gruaja dhe burri duhet të paguajnë dado/çerdhe, duhet të sigurojnë kushtet për rritje e zhvillim të shëndetshëm të fëmijëve, duhet të preukupohen me stabilitetin financiar dhe punën, po patën fat trashëgojnë shtëpi apo banesë.

Në të kundërten, duhet të zhyten në kredi të tmerrshme për të siguruar kulm mbi kokë.

Nga ana tjetër, është qasja e shtetit ku asgjë nuk ofrohet për prindërit e rinj.

Po patet punë me spitalet vijnë në shprehje shpenzimet enorme sepse as inhalatori nuk gjindet atje dhe shumicën e rasteve merren shërbimet nga sektori privat, ku paguhet ekstra.

Rënia e natalitetit është vrasje e ngadaltë e kombit.

I bëjë thirrje Qeverisë ta marrë seriozisht këtë problem dhe të ndihmojë çiftet e reja të bëjnë më shumë se dy fëmijë.

Është për keqardhje që gratë nuk stimulohen për të lindur më shumë.

Çifteve që janë financiarisht stabil, u bëjë thirrje të krijojnë familje më të mëdha.

Kosova ka nevojë të rritet. Kontriboni.

(Razije Musa, një infermiere-mami, është ndër më të njohurat e më të shquarat në Kosovë. Shkrimi është marrë nga profili i saj dhe është botuar pa ndërhyrje. Titulli është i redaksisë)