Ndikimi i të ushqyerit në shëndetin tuaj

Ajshe Ibrahimi – nutriciste/dietologe

Edhe për njerëzit me një peshë të shëndetshme, një dietë e dobët është e lidhur me rreziqe të mëdha shëndetësore që mund të shkaktojnë sëmundje dhe madje edhe vdekje.

Këto përfshijnë sëmundje të zemrës, hipertension (tension të lartë), diabet tip 2, osteoporozë dhe disa lloje të kancerit.

Duke bërë zgjedhje të shëndetshme dhe të drejtë të ushqimit, ju mund të ndihmoni organizmin tuaj të mbrohet nga këto probleme shëndetësore.

Faktorët e rrezikut për sëmundjet kronike të të rriturve, si hipertensioni dhe diabeti i tipit 2, janë parë gjithnjë e më shumë në moshat e reja, shpeshherë si rezultat i zakoneve jo të shëndetshme të ngrënies dhe shtimit të peshës.

Zakonet dietike të vendosura në fëmijëri, shpesh mbajnë në moshën madhore, kështu që mësimi i fëmijëve se si të ushqehen shëndetshëm në moshë të re, do t’i ndihmojë ata të qëndrojnë të shëndetshëm gjatë gjithë jetës së tyre.

Në bazë të disa hulumtimeve, zakonet e pashëndetshme të ngrënies kanë kontribuar në epideminë e mbipeshës në SHBA: rreth një e treta e të rriturve (33.8%) janë të trashë dhe afërsisht 17% (ose 12.5 milionë) të fëmijëve dhe adoleshentëve të moshës 2—19 vjeç janë të trashë

Lidhja midis ushqimit të mirë dhe peshës së shëndetshme, uljes së rrezikut të sëmundjes kronike dhe shëndetit të përgjithshëm është shumë e rëndësishme dhe nuk duhet injoruar.

Duke ndërmarrë hapa për të ushqyer të shëndetshëm, do të jeni në rrugën tuaj për të marrë lëndët ushqyese që trupi juaj ka nevojë të mbetet i shëndetshëm, aktiv dhe i fortë.

Ashtu si me aktivitetin fizik, bërja e ndryshimeve të vogla në dietën tuaj mund të kalojë në një rrugë të gjatë, dhe është më e lehtë sesa mendoni!/mediafokus.info