Një kosovar infektohet me variantin e ri të COVID-19

Një shtetas i Kosovës është konfirmuar me variantin e ri të COVID-19. Rasti është konfirmuar në Slloveni.

Për shkak të mundësisë që lloji i koronavirusit te ri të jetë i pranishëm në numër të madh në Slloveni, qeveria sllovene do të rishikojë vendimet mbi lehtësimin e masave anti-epidemike javën e ardhshme, njoftoi kryeministri Slloven Janez Jansha në një konferencë të jashtëzakonshme për shtyp të dielën.

Jansha tha se një rast i ri i infektimit me llojin anglez u konfirmua nga një shtetas i Kosovës me banim në Slloveni, i cili ishte kthyer nga Belgjika, për të cilën autoritetet sllovene informuan belgët, duke përdorur një test negativ për të hyrë në vend, megjithëse ai bëri një provë tjetër pozitive, kështu që tani vendoset në izolim dhe kontrollohen kontaktet e tij të mundshme.

Ndërsa dyshohet se lloji anglez ishte “fajtor” për shkallën e mëparshme të infeksionit me koronavirus, Sllovenia huazoi “disa mijëra” teste specifike PCR nga Qeveria sllovake, të cilat reagojnë vetëm ndaj variantit anglez të virusit dhe po punon për të siguruar më shumë teste të tilla, deklaroi kryeministri slloven.

Qysh të dielën, sipas tij, filloi një rishqyrtim i qindra mostrave të njerëzve me koronavirus të konfirmuar në të gjitha rajonet sllovene, në mënyrë që të përcaktohet nëse ishte lloji anglez. Disa gjetje ishin pozitive, tha Jansha, por mohoi pretendimet e mediave se shumë raste të tilla ishin konfirmuar tashmë.

Ai tha se qeveria do të “rishikojë” situatën dhe një ndryshim të mundshëm të masave në një takim me anëtarët e grupit të ekspertëve të mërkurën, sapo të marrë rezultatet e testimit të shtupave pozitive nga javët e fundit, të cilat tani do të testohen në llojin “anglez”.

“Nëse rezulton se ky variant i virusit, i cili është më ngjitës dhe përhapet më shpejt në vend, kjo do të nënkuptojë se situata në lidhje me përhapjen e virusit është “jashtëzakonisht e rëndë”, por nëse rezulton të jetë relativisht e vogël në të gjitha rajonet, atëherë qeveria do të mbetet në vlerësimin se epidemia “mund të kontrollohet”, tha Jansha.

Ai u bëri thirrje të gjithë qytetarëve të jenë jashtëzakonisht seriozë, veçanërisht situata që disa masa, sipas një vendimi të mëparshëm të qeverisë, do të qetësohen javën e ardhshme dhe që shkollat do të rihapen për tre nxënës të shkollës fillore, dhe kopshtet për të gjithë fëmijët.

Jansha u bëri thirrje të gjithë qytetarëve që “në mënyrë rigoroze” t’i përmbahen të gjitha masave të mbrojtjes anti-epidemike dhe të mbajnë maska për t’i përdorur në mënyrë më efektive, transmeton express.

“Epidemia në Slloveni është akoma në një nivel shumë të lartë krahasuar me vendet e tjera evropiane, andaj është e nevojshme të jemi jashtëzakonisht të kujdesshëm”, tha ai.