Si u shndërrua në një katastrofë pandemike Çekia

Në një hartë epidemiologjike të botës, Republika Çeke shfaqet si një ishull i vogël i errët. Ndërsa numri global i rasteve të reja të coronavirusit ka rënë për gjashtë javë rresht, kombi i Evropës Qendrore prej 10 milionë banorësh ka përjetuar nivele rekorde të infeksioneve të reja.

Një variant i ri, më infektues i virusit është përhapur në të gjithë vendin, duke i çuar spitalet çeke në prag të kolapsit. Numri i të vdekurve të vendit sapo ka kaluar 20 mijë. Shkalla e vdekjes së saj është ndër më të lartat në botë.

Nuk ka asnjë arsye që vendi të jetë ndër më të goditurit. Si një vend relativisht i pasur dhe një anëtar i Bashkimit Evropian, Republika Çeke ka qasje në vaksina, pajisje mjekësore dhe zgjidhje të teknologjisë gjurmuese. Ka një qeveri të zgjedhur në mënyrë demokratike. Sistemi i tij i kujdesit shëndetësor respektohet mirë, ekonomia e tij është mjaft e fortë, transmeton Telegrafi.

Në vend të kësaj, katastrofa aktuale çeke është e ngjashme me vdekjen nga një mijë shkurtime, një rezultat i dhjetra gabimeve të gabuara, vendimeve të vona dhe mesazheve të shëndetit publik, thonë ekspertët për CNN-in.

Të premten, qeveria pranoi se nuk kishte zgjidhje tjetër përveç se të vendoste një bllokim shumë të rreptë duke filluar të hënën, ashtu si shumica e pjesës tjetër të botës po fillon të flasë për lehtësimin.

“Qeveria ka miratuar një strategji fatkeqe për të marrë vendime bazuar në kapacitetet aktuale spitalore, që do të thotë se ata shpesh vijnë shumë vonë”, tha Jan Kulveit, studiues i lartë i kërkimit në Instituti Future of Humanity, një institut kërkimor multidisiplinar në Universitetin e Oksfordit të Anglisë.

Ai tha se numri i pacientëve në spitale paraqet një pasqyrë të vonuar të epidemisë, sepse njerëzit priren të përfundojnë duke pasur nevojë për kujdes mjekësor disa kohë pasi të infektohen.

“Ekziston një ndryshim i madh midis miratimit të masave në kohë dhe pritjes për 10 ditë. Një vonesë prej 10 ditësh, kur numri i riprodhimit është 1.4 do të thotë dyfishim i epidemisë”, tha ai.

Qeveria çeke nuk i është përgjigjur një kërkese për koment. Duke folur në Parlament të premten, kryeministri, Andrej Babish pranoi që qeveria e tij ka bërë “shumë gabime”, por tha se nuk ishte koha për të argumentuar rreth të kaluarës.

Duke shpjeguar nevojën për bllokimin e ri, ai tha se “Unë e kuptoj që është e vështirë, por është shumë e rëndësishme … ne duhet ta bëjmë këtë së bashku dhe shpresoj se të gjithë do ta kuptojnë dhe do të na japin një shans të fundit në mënyrë që ta menaxhojmë këtë së bashku”.

Shumë pak, shumë vonë

Dr. Rastislav Maar, dekani i shkollës mjekësore të Universitetit të Ostrava-s dhe një nga epidemiologët kryesorë të vendit, tregon tri vendimet që shkaktuan kryesore të krizës aktuale.

E para erdhi kur qeveria mbingarkoi këshilltarët e saj, përfshirë vetë Macarin, dhe refuzoi të rivendoste një mandat maske në verë; e dyta kur vendosi të rihapë dyqanet përpara Krishtlindjeve; dhe e treta kur nuk arriti të reagojë ndaj variantit të ri që u shfaq në fillim të janarit.

“Këto ishin tre gabime të mëdha dhe tani, ne thjesht po lutemi që të mos ketë një të katërt”, tha ai.