Studimi për vaksinën, mjeku i njohur jep lajmin e mirë

“Çdo agim çel një ditë të re me shpresa të reja për një fillim të ri”.

Dr. Debasish Mridha.

Tjetër lajm i mirë në kuadrin e vaksinave miqtë e mi!

Duke qenë se kërkesa botërore është tejet e lartë për vaksinën anti-SARS-CoV-2 dhe kompanitë aktuale nuk ia dalin dot t’i përgjigjen në kohë konkrete, çdo zhvillim i ri i vaksinave të tjera është shumë i mirëpritur.

Kërkuesit e vaksinës belge Ad26.COV2.S të kompanisë Johnson & Johnson, sapo kanë publikuar më datë 13 janar 2021 në New England Journal of Medicine gjetjet e tyre të fazës së parë dhe të dytë klinike.

Këto faza kryhen mbi numra të vegjël pacientësh dhe fokusohen mbi sigurinë dhe efikasitetin.
Studimi është i tipit multicentrik, me përzgjedhje rastësore, dyfish i verbër, me grup kontrolli të trajtuar me placebo, që duke u zhvilluar në dy grupmosha të ndryshme kërkon të vlerësojë sigurinë, reaktivitetin dhe imunogjenicitetin e vaksinës Ad26.COV2.S.

Si parim veprimi, kjo vaksinë i ngjason vaksinës së kompanisë AstraZeneca, pra përdor një vektor viral (adenovirus) me deficiencë replikimi (pra nuk shumohet dot), që përmban gjenin e proteinës spike të SARS-CoV-2.

Dy grupmoshat e ndryshme ishin përkatësisht mesatarisht 35.4 dhe 69.8 vjeç. Është e rëndësishme që çdo grupmoshë të studiohet më vete, në mënyrë që të jetë i qartë raporti siguri/efikasitet në secilën grupmoshë, pasi me logjikë efektet anësore janë më të ulëta në moshën e madhe, ku gjithashtu pritet edhe efikasiteti pak më i ulët.

Kjo ndodh sepse organizmi më i vjetër reagon më pak ndaj stimujve imunogjenikë duke topitur qoftë përgjigjen ndaj vaksinës qoftë ashpërsinë e efekteve anësore. Gjithashtu, u përdorën dy doza të ndryshme “e vogël” dhe “e madhe”, dhe është e natyrshme të presim më pak efekte anësore në grupin e trajtuar me dozën e vogël, por mbetet pyetja si do të jetë efikasiteti.

Gjetjet kryesore:

SIGURIA
Efektet anësore siç priteshin:

më të pakëta në grupin më të moshuar, dhe
më të pakëta në grupin që mori dozën “e vogël” të vaksinës.

Efektet anësore më të zakonshme ishin:
dhembje në vendin e injektimit,
lodhje,
dhembje koke,
dhembje muskujsh,
temperaturë.

Ndër eventet serioze, vetëm një rast u vlerësua i lidhur me vaksinimin dhe paraqiti temperaturë të lartë që pati nevojë për shtrim në spital brenda 12 orëve pas marrjes së vaksinës.

EFIKASITETI:
Titri neutralizues i antitrupave u gjet në:
>90% të individëve 29 ditë pas vaksinës së parë,
100% të individëve 57 ditë pas vaksinës.
Titri i antitrupave mbeti i qëndrueshëm pas 71 ditëve.
Doza e dytë e vaksinës e rriti 2.6-2.9 fish titrin e arritur nga doza e parë.
Përgjigja e limfociteve T CD4+ u vu re në ditën e 14-të në:
76%-83% të individëve të moshës së re, dhe
60%-67% të individëve të moshës së vjetër.
Përgjigja e limfociteve T CD8+ u vu re në ditën e 15-të në:
51%-64% të individëve të moshës së re, dhe
24%-36% të individëve të moshës së vjetër.

Konkluzioni i autorëve:
Vaksina Ad26.COV2.S ka një profil të pranueshëm sigurie dhe reaktogjeniciteti dhe ishte imunogjenike edhe pas një doze të vetme, qoftë kjo e ulët apo e lartë.
Këto rezultate i kanë rrugën kësaj vaksine të futet në fazën e tretë të studimeve klinike për të zbuluar efektivitetin në nivele grupesh studimi shumë më të mëdha.