Zbulohen mbetjet e kafshës më të madhe që ka ecur ndonjëherë në Tokë

Mbetjet e kafshës më të madhe që eci në Tokë u zbuluan në Argjentinë, besojnë shkencëtarët nga ai vend. Është një specie e panjohur e dinozaurit gjigant, e cila peshonte më shumë se 69 tonë.

Mbetjet e dinozaurit me qafë të gjatë janë rreth 98 milionë vjet të vjetra, kanë vlerësuar shkencëtarët. Pjesët e para të eshtrave u zbuluan në Patagonia tetë vjet më parë, dhe gërmimet janë ende në vazhdim.

Shkencëtarët tani kanë arritur të përcaktojnë dimensionet e përafërta të bazuara në mbetjet e asaj dinozauri të gërmuar deri më tani, dhe ata besojnë se ajo ishte më e madhe se kafsha më e madhe e njohur deri më tani, titanosaurus. Rezultatet e studimit të mbetjeve të gërmuara u botuan së fundmi në revista shkencore.

Titanosaurusi ishte anëtari më i madh i familjes sauropod. Ky barngrënës me qafë të gjatë, i cili jetoi në periudhën Jurasike (rreth 160 milionë vjet më parë), deri në periudhën Kretace (66 deri 145 milionë vjet më parë), mund të jetë i lartë deri në 37 metra dhe peshë deri në 69 ton.

“Duke studiuar mbetjet e një specie të re nga Patagonia, duket se mund të jetë sauropodi më i madh i gjetur ndonjëherë”, tha Paul Barrett, një paleobiolog në Muzeun e Historisë Natyrore në Londër, shkruan Live Science.

Shkencëtarët ende nuk kanë prova të mjaftueshme për të konfirmuar se kjo është një specie krejtësisht e re ose thjesht një ekzemplar gjigant i disa prej specieve gjigande ekzistuese.

Sidoqoftë, ata janë të bindur se, kur gërmimet të përfundojnë, ata do të jenë në gjendje ta klasifikojnë atë si një specie të re.

“Vendi ku u zbulua është shumë i vështirë për t’u arritur dhe logjistikat janë të komplikuara. Por unë pres që ne të kthehemi në kërkime kur mbaron pandemia “, tha Alejandro Otero, një paleontolog në Muzeun La Plata në Argjentinë.

Dy lloje të titanosaurëve aktualisht konsiderohen më të mëdhenjtë dhe të dy janë gjetur në Argjentinë. Njëri është argentinosaurus dhe tjetri është patogjen. Sidoqoftë, përfundimet rreth madhësisë së tyre u morën në një numër të vogël mbetjesh. Deri më tani, janë gjetur vetëm 13 kocka argentinosaurus dhe gjashtë patogotitanë.