Zvicra mund t’i heqë kufizimet në fillim të gushtit

Zvicra parashikon një kthim në normalitet në gusht 2021, nëse vaksinimet vazhdojnë siç shpresohet.  Më 31 maj 2021, shteti helvetik hyri në fazën e stabilizimit. Restorantet filluan të presin mysafirë brenda dhe u lejuan tubime më të mëdha private deri në 30 persona.

Gjatë javëve të fundit, numri i infeksioneve Covid-19 dhe vdekjeve të lidhura kanë rënë ndjeshëm. Ky është fryt i një përpjekjeje të madhe gjatë dimrit, tha Berset. Çdo fazë e rihapjes është një rrezik, dhe ne jemi kritikuar për këtë. Por qëllimi i Këshillit Federal ka qenë gjithmonë kthimi në normalitet sa më shpejt të jetë e mundur, tha ai, përcjell albinfo.ch.

Vaksinimi është çelësi për kthimin në normalitet. Këshilli Federal ka qenë i qartë për këtë. “Sapo kemi ofruar vaksinim për këdo që e dëshiron atë. Duhet të jemi në gjendje të heqim kufizimet, ndoshta në fillim të gushtit”, tha ministri.

Lidhur me variantet e reja të virusit, Berset tha se nuk ka pasur asnjë shenjë deri më tani që variante të reja paraqesin një problem në lidhje me vaksinat. ‘Ne jemi një nga kombet e rralla që kemi qenë në gjendje të vaksinojmë të gjithë me vaksinat më të mira në dispozicion, ato me 95% efektivitet. Deri më tani Zvicra ka përdorur vetëm vaksinat Pfizer dhe Moderna mARN”.

Sidoqoftë, ai tha se ishte shumë shpejt për të konkluduar nëse vaksinat e rregullta do të kërkoheshin në të ardhmen. Mbrojtja duket se zgjat më shumë sesa pritej, por ne mund të presim që virusi të vazhdojë të qarkullojë dhe të mutojë, tha ministri.