10 kafshë që mund të shkaktojnë pandeminë e radhës

Me fjalën pandemi kuptohet përhapja një sëmundje e cila i kalon kufijtë e shteteve dhe kontinenteve.

Në krahasim nga epidemia, pandemia nuk është e kufizuar në një pjesë të caktuar, shkruan DailySabah, transmeton IndeksOnline.

Një grup shkencëtarësh kanë identifikuar 10 kafshë që ka shumë të ngjarë të mbajnë koronavirusin tjetër vdekjeprurës, të ngjashëm me atë që shkaktoi pandeminë COVID-19 që përfshiu globin.

Një gazetë që përmbante listën e 10 gjitarëve u botua në revistën “Nature Communications”.

Pra, një pandemi është një epidemi e një sëmundje infektive që është përhapur në një rajon të madh, për shembull në kontinente të shumta ose në të gjithë botën, duke prekur një numër të konsiderueshëm të njerëzve.

Një sëmundje e përhapur endemike me një numër stabil të njerëzve të infektuar nuk është pandemi.

Sëmundjet endemike të përhapura me një numër stabil të njerëzve të infektuar siç janë përsëritjet e gripit sezonal në përgjithësi përjashtohen pasi ato ndodhin njëkohësisht në rajone të mëdha të globit sesa të përhapen në të gjithë botën.