A e dini ku gjendet skulptura e këtij rrobaqepësi

Kjo skulpturë prej bronzi, e vendosur në Manhatan, është krijuar nga Judith Weller dhe quhet “The Garment Worker”. 

Skulptura paraqet një burrë të ulur në një makinë qepëse, duke qepur një rrobë, që në të vërtetë është histori e zonës, si Distrikti i veshjeve të Manhatanit ose Distrikti i modës.

Ngjitur me skulpturën është një gjilpërë gjigante që tejshkon një pullë.

Nju Jorku fillimisht mori epitetin si qendra e industrisë së veshjeve të vendit, duke prodhuar rroba për skllevërit që punonin në plantacionet jugore.

Ishte më efikase për zotërinjtë e tyre të blinin rroba nga prodhuesit në Nju Jork sesa t’i bënin skllevërit të shpenzonin kohë dhe punë për të bërë vetë veshjet.

Përveç furnizimit me veshje për skllevër, rrobaqepësit prodhonin veshje të tjera të gatshme për marinarët dhe kërkuesit perëndimorë gjatë periudhave të plogështisë në biznesin e tyre të rregullt.

Përpara mesit të shekullit të nëntëmbëdhjetë, shumica e amerikanëve ose i bënin vetë veshjet e tyre, ose nëse ishin të pasur, blinin veshje të personalizuara “të qepura”.

Megjithatë, në vitet 1820, një numër në rritje i veshjeve të gatshme të një cilësie më të lartë po prodhoheshin për një treg më të gjerë.

Prodhimi në shtetin e Nju Jorkut, dhe në qytetin e Nju Jorkut në veçanti, u zbeh në fund të shekullit të 20-të.

Kjo është ilustruar nga rënia e Distriktit të Veshjeve. Distrikti humbi më shumë se një mijë vende pune në vit dhe burrat që shtynin raftet e rrobave nga një punishte në tjetrën, nuk pushuan së grumbulluari rrugëve.