Cilat janë tri virtyte të lashta që shqiptarët i kanë ruajtur edhe në Turqi?

Nuk dihet numri i saktë i shqiptarëve në Turqi, por llogaritet se në këtë shtet euro-aziatik jetojnë diku mes 8-10 milionë banorë me prejardhje nga Kosova, Maqedonia dhe trojet tjera shqiptare. Asnjëri nga 81 qytetet e këtij vendi, nuk është pa shqiptarë, të cilët atje kanë migruar në periudha të ndryshme, që prej para njëqind vitesh e këndej.

Brezat e rinj, për dallim nga paraardhësit e tyre, gjithnjë e më pak e flasin gjuhën shqipe, por ka edhe të moshuar gjithandej Turqisë, me të cilët nuk mund të llafosesh shqip, shkruan mediafokus.info

Integrimi në shoqëri dhe përfshirja në shkollim, ka bërë që sot në Turqi të ketë pos biznesmenë të suksesshëm, edhe kryetarë komunash e bashkish, madje dhe deputetë në parlament.

Shqiptarët e respektojnë shtetin turk dhe asnjëherë nuk janë gjetur në anën e kundërt të tij.

Por, shqiptarët në Turqi nuk i kanë shkëputur asnjëherë lidhjet me Kosovën, Maqedoninë dhe viset tjera shqiptare, nga ishin dëbuar prej pushteteve antishqiptare.

Kjo u dëshmua edhe gjatë luftës në Kosovë dhe në Maqedoni, kur ata u organizuan për herë të parë në një shoqatë, të cilën e pagëzuan me emrin “Mehmet Akif”, me qëllim që t`iu dalin krah me aq sa munden vëllezërve të tyre, qoftë me ndihma të drejtpërdrejta për luftën çlirimtare, qoftë me strehimin e të zhvendosurve.

Shqiptarët në Turqi kanë dëshumar se janë popull i fortë dhe i guximshëm. Nuk ishte e lehtë për ta që t`i lënë shtëpitë dhe tokat e gjyshërve dhe të vendosen në një vend ku s`kishin njeri të tyre.

Ata ndihen krenarë që asnjë shqiptar nuk u shndërrua në lypës, asnjë familje nuk e harroi traditën e mikpritjes shqiptare dhe asksuh nga fëmijët e tyre nuk e ndryshoi respektin për prindërit, siç ndodhë me popujt tjerë.

Këto virtyte i kanë vetëm shqiptarët dhe për fat të mirë i kanë vazhduar ato edhe këtu në tokën e huaj. /mediafokus.info/