Ish-zv/drejtori i CIA-s për Ballkanin: Ndryshimi i kufijve është zgjidhja më e mirë

Edhe kur punonte si zëvendësdrejtor i Agjencisë Qendrore të Inteligjencës Amerikane (CIA) për Ballkanin për një çerek shekulli, Steven Meyer këmbënguli në pretendimet e tij se pa ndryshimin e kufijve në këtë pjesë të Evropës, nuk do të ketë përparim ose paqe të qëndrueshme , shkruan mediumi serb, Novosti, transmeton Gazeta Express.

Këto pretendime, të cilat janë kuptuar prej kohësh si herezi, u aktualizuan papritmas në një dokument jozyrtar rreth rivendosjes së kufijve ballkanikë, të cilin e publikuan disa media sllovene.

Tani një konsulent politik dhe ekonomik, Meyer thotë se po trishtohet me faktin se po akuzohet se qëndron pas dokumentit në të cilin çështja në rajonin tonë “zgjidhet” me kufij të rinj.

CIA nuk është prapa “non-paper”

“Në Bosnje e Hercegovinë, unë u akuzova menjëherë si autor, por nuk kam asgjë me të. Unë gjithashtu mendoj se CIA nuk qëndron pas të ashtuquajturës non-paper, sepse unë e di që kjo agjenci nuk e bën atë. Mirëpo, e vërteta është që unë jam kam parë shumë dokumente të ngjashme në dekadat e kaluara, kryesisht nga përfaqësues të komunitetit akademik. Unë me të vërtetë nuk e di kush është autori i këtij dokumenti. Por është e vërtetë që kam shkruar për nevojën për të korrigjuar kufijtë në Ballkan për 15 vjet”, tha Meyer.

Ai kujtoi se gjithmonë kishte thënë se udhëheqësit në rajon duhet të ngrinin hapur çështjen e ndryshimit, por që Shtetet e Bashkuara dhe Rusia, si dhe fuqitë e tjera të mëdha, duhet të mbahen larg këtij procesi.

Meyer thotë se sa herë që Shtetet e Bashkuara ndërhyjnë me zgjidhjet e tyre, gjërat përkeqësohen, sepse, siç shprehet ai, “Amerika nuk e kupton mirë kulturën lokale, as nuk kujdeset për nevojat e njerëzve që jetojnë në Ballkan, por përqendrohet vetëm te interesat e saj”.

“Në CIA, unë gjithmonë thoja që ne nuk e dinim se çfarë po bënim në Ballkan, dhe unë kisha probleme për shkak të kësaj, por tani është e qartë se kisha të drejtë. Këto zgjidhje nuk çuan në ndonjë rezultat, në në të kundërtpor përkundrazi”, tha ai.

Meyer tha se liderët në Ballkan duhet të përpiqen së bashku të merren vesh për marrëdhënie më të mira dhe rregullimin e situatës në zonën e tyre.

“Është logjike të organizosh një referendum në Republika Srpska për të parë nëse njerëzit duan të qëndrojnë në BeH, të jenë të pavarur ose të bashkohen me Serbinë. Kjo është krejtësisht e mirë dhe pse duhet të shqetësohen Shtetet e Bashkuara për këtë? Kthehem kur isha duke punuar për CIA në vitet 1990. Unë bëra pyetjen “Cili është interesi aktual i Shteteve të Bashkuara në Ballkan?”. Sot, Ballkani është fusha e betejës së Shteteve të Bashkuara dhe Rusisë, por udhëheqësit lokalë duhet ta vendosin veten ndryshe, ta marrin fatin e tyre duart”, tha ai.

Brukseli nuk është aq i fuqishëm sa më parë

Meyer kujton se Amerika ka pasur të njëjtën politikë për 25 vjet, megjithëse, siç thotë ai, ka bërë gabime të mëdha në Ballkan.

“Udhëheqja e BE-së është ezauruar, Brukseli nuk është aq i fuqishëm sa më parë. Ekziston rreziku i konfliktit. Por nëse Beogradi dhe Prishtina ngrenë çështje thelbësore dhe bëjnë lëshime, dhe e njëjta gjë bëhet në BeH, përmes përpjekjeve të përbashkëta të të gjithë udhëheqësve lokalë dhe pa ndërhyrje nga fuqitë e mëdha, një marrëveshje arrihet. Nëse Uashingtoni respekton vendimin, Moska do të bëjë të njëjtën gjë, dhe anasjelltas. Por në atë proces, roli i OKB-së është shumë i rëndësishëm, si garantues i qëndrueshmërisë së këtyre marrëveshjeve”, theksoi ai.

I pyetur për të komentuar mbi faktin se BE-ja dhe NATO-ja nuk miratojnë ndryshimin e kufijve, Meyer u përgjigj se “BE-ja është një organizatë që lëkundet dhe ka kaluar prej ditësh ditët e saj më të mira, dhe NATO, për pjesën më të madhe, është një organizatë e vdekur”.