Koloneli amerikan: Nëse s’do të ishin ushtarët si Fehmi Lladrovci, Kosova do të ishte ndryshe sot

Koloneli amerikan tashmë në pension, Todd Jacobus, i cili ka shërbyer për vite të tëra në Gardën e Iowas, e që për pak kohë ka shërbyer edhe në Kosovë, ka thënë se Kosova sot do të ishte ndryshe nëse s’do të kishin qenë luftëtarët si Fehmi Lladrovci.

Këtë koment Jacobus e ka bërë në platformën “X” ku është rikujtuar një deklaratë e Fehmi Lladrovcit me rastin e 25 vjetori të vrasjes së tij nga forcat serbe.

Ushtaraku amerikan ka thënë se ishte dashur kohë, durim dhe sakrifica që NATO ta njihte Millosheviqin për atë që ishte dhe të merrte vendimin për bombardim.

“Po të mos ishin luftëtarët, si Fehmi Lladrovci, Kosova do të ishte ndryshe nga sot. U desh kohë, durim dhe sakrifica që NATO-ja të njihte Molosheviçin për atë që ishte dhe të merrte vendimin për të ndërmarrë veprime. Përshëndetje ata që krijuan një themel ndërtimi për Kosovën”, ka shkruar Jacobus.

Jacobus ishte vendosur në Gjermani në 1991, Irak në 2004-05 dhe Kosovë në 2015-16. Ai është i diplomuar në Kolegjin e Komandës dhe Shtabit të Përgjithshëm, në Kolegjin e Luftës së Ushtrisë Amerikane. Ai shërbeu si anëtar i lartë i Kolegjit të Shërbimit në Shkollën Fletcher të Universitetit Tufts për Ligjin dhe Diplomacinë dhe në Komisionin e Çështjeve të Veteranëve të Iowa-s nga 2008-2014, duke përfshirë si kryetar nga 2011-13.

Jacobus doli në pension nga shërbimi aktiv më 25 dhjetor 2017, pasi shërbeu mbi 33 vjet në Rezervën e Ushtrisë së SHBA-së dhe Gardën Kombëtare të Ushtrisë së Iowa-s.

Detyra e tij e fundit ishte si Drejtor i Mbështetjes Ushtarake, ku ai ishte përgjegjës para gjeneralit të Iowa-s për planifikimin, zhvillimin dhe ekzekutimin e strategjive, programeve dhe burimeve për të trajnuar, mobilizuar, vendosur, rindërtuar dhe mbështetur njësitë në mbështetje të operacioneve të brendshme.