Shkarkohet ministri i Malit të Zi që mohoi gjenocidin e Srebrenicës

Eshtë shkarkuar ministri i Malit të Zi, Vladimir Leposaviq, i cili mohoi gjenocidin e Srebrenicës.

Kryeministri Zdravko Krivokapic, propozoi shkarkimin e ministrit të Drejtësisë, Vladimir Leposaviq, për shkak të qëndrimit të tij mohues ndaj gjenocidit në Srebrenicë. Gjatë një seance parlamentare më 26 mars të këtij viti, Leposaviq ka thënë se është i gatshëm të pranojë se në Srebrenicë ka ndodhur gjenocid “kur një gjë e tillë të vërtetohet pa dyshime”.

Kjo deklaratë ka shkaktuar reagime të ashpra në opinionin e vendit dhe në atë ndërkombëtar, ndërkaq që Leposavicka sfiduar edhe legjitimitetin e Gjykatës së Hagës për ish-Jugosllavinë, e cila ka konstatuar se në Srebrenicë ka ndodhur gjenocid. Kryeministri Krivokapic e akuzoi Leposavicin se si ministër ka qenë i detyruar që ti përgjigjej pyetjes parlamentare rreth Srebrenicës në frymën e politikës së Qeverisë, e jo në frymën e debatit akademik.

“I kam kërkuar dorëheqjen sepse është më mirë që me një akt personal, të tregojmë përgjegjësi”, tha Krivokapic.

Megjithatë, Leposaviq nuk pranoi të ofrojë dorëheqje, pasi u mbështet edhe nga një shumicë e deputetëve proserb që ushtrojnë pushtetin në Mal të Zi. Partia pro-ruse në Mal të Zi, Fronti Demokratik, e mbështeti ministrin duke vlerësuar se “Leposaviq nuk tha asgjë që nuk është pozicioni i çdo serbi në Mal të Zi” . Ata paralajmëruan se shkarkimi i tij mund të shkaktojë rënien e Qeverisë malazeze ditëve në vijim./VOA