Zvicra me rregulla të reja për hyrje dhe karantinim

Që nga sot, e hënë, 31 gusht, Sekretariati Shtetëror për Migracion ka forcuar politikat e tij për hyrje në Zvicër dhe kërkesën për karantinim.

Çfarë e shtyri SEM të zbatojë rregullat e reja?

Masat e reja janë duke u zbatuar, sepse shumë udhëtarë nga vendet “në rrezik” janë përpjekur të shmangin rregullat e hyrjes dhe karantinës, duke kaluar nëpër kombe “të sigurta”, shkruan albinfo.ch.

Për shembull, shumë udhëtarë nga vendet që janë në listën e rrezikut të lartë të qeverisë, kanë kryer një fluturim me ndalesë në një komb, i cili cilësohet ‘i sigurt’, për të cilin nuk ekziston kufizim hyrje ose rregulla karantine.

Çfarë ndryshon nga e hëna?

Sipas SEM, më nuk do të jetë e mundur të hysh në Zvicër nga një vend me rrezik të lartë pëmes një fluturimi tranzit përmes një vendi jo me rrezik të lartë”.

Sipas rregullave të reja që përcaktojnë rregullat e hyrjes, do të shikohet vende prej nga je nisur dhe jo vendi ndalues.

Për shembull, njerëzit që kthehen në Zvicër nga Shtetet e Bashkuara, që konsiderohet të jenë një vend me rrezikshmëri të lartë, nuk mund të kalojnë më tranzit përmes një kombi ‘të sigurt’, si Kanada ose një shtet Shengen për të shmangur karantinën.

Me të njëjtën shenjë, vendi i nisjes përcakton nëse udhëtarët mund të hyjnë fare në Zvicër.

Po për pasagjerët nga ‘vendet e treta’?

Njerëzit që fluturojnë nga zonat e aprovuara, përfshirë Japoninë, Australinë dhe Zelandën e Re, mund të vazhdojnë të hyjnë në Zvicër, edhe nëse duhet të ndryshojnë aeroplanët në një vend në listën e rrezikut të lartë, sepse nuk ka fluturime direkte.

* Kushti i vetëm është që ata të mos e lënë zonën e tranzicionit ndërkombëtar në aeroportin në të cilin ndalen – që ata të mos hyjnë në të vërtetë me vendin me rrezik të lartë ”, thuhet në njoftimin e SEM.

“Kjo rregullore e re synon të parandalojë njerëzit të anashkalojnë kërkesat e hyrjes duke udhëtuar nëpër vende jo në listën e rrezikut të lartë”,

Cili është ndryshimi midis dy listave të ndryshme të koronavirusëve me  rrezik të lartë të Zvicrës?

Siç shpjegoi The Local në një artikull të 19 gushtit, lista e parë është menduar kryesisht për të huajt që dëshirojnë të vijnë në Zvicër – turistë, njerëz që dëshirojnë të vizitojnë të afërmit në Zvicër, ose shtetas të huaj që kërkojnë punë.

E dyta është e drejtuar më shumë drejt banorëve të Zvicrës që duan të udhëtojnë jashtë vendit dhe duhet të dinë se cilat kushte ekzistojnë pas kthimit të tyre.

Si kujtesë, kufizimet e udhëtimit nuk bazohen në shtetësinë, por në vendbanimin.